Καταγγελία γονέα για το Κέντρο Υγείας Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 13:42

Καταγγελία γονέα για το Κέντρο Υγείας Σάμης

Σήμερα 9 Απριλίου 2014 και ώρα 15:30 παρουσιάσθηκα στο Κέντρο Υγείας Σάμης, συνοδεύοντας τον υιό μου , ετών 14,5 με έντονα αναπνευστικά προβλήματα (πόνους στο στήθος και το θώρακα ) και μεγάλη δυσκολία κατάποσης. Εζήτησα να εξετασθεί άμεσα από εφημερεύοντα ιατρό λόγω της κατάστασής του. Η Αδελφή Νοσοκόμα έσπευσε να καλέσει την εφημερεύουσα Ιατρό αφού της περιέγραψε από το τηλέφωνο τα συμπτώματα του παιδιού.

Η Εφημερεύουσα Ιατρός μετά περίπου 5 λεπτά , ενεφανίσθη στο χώρο αναμονής του Κέντρου Υγείας και χωρίς να απευθυνθεί σε εμάς που περιμέναμε κατευθύνθηκε στον πάγκο της υποδοχής , επήρε κάποια έγγραφα και τα κοίταξε και μετά ήρθε σε εμάς και μας οδήγησε στο ιατρείο του Κέντρου Υγείας.

Αφού κάθισε στο γραφείο μας ερώτησε τι συμπτώματα παρουσιάζει το παιδί.

Περιγράψαμε σε αυτήν το παιδί και εγώ πλήρως την κατάστασή του.

Χωρίς να εξετάσει το παιδί , με ψυχρό και επιθετικό τρόπο μας είπε :

Θεωρείς το περιστατικό αυτό επείγον για να με ενοχλήσεις αυτή την ώρα;

Τι έκανες όλη την ημέρα;

Εγώ με σεβασμό και κρατώντας την ψυχραιμία μου , την παρακάλεσα και πάλι να εξετάσει το παιδί , εξηγώντας της ότι για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ήμουν στην Αθήνα με τον σύζυγό μου και έτσι δεν αντιληφθήκαμε εξ αρχής την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του παιδιού, αλλά μόνο το μεσημέρι σήμερα , οπότε και ξαφνικά επιδεινώθηκε η υγεία του, το παιδί απευθύνθηκε σε εμένα ζητώντας να τον εξετάσει Ιατρός , επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά και να καταπιεί.

Αμέσως πήρα το παιδί και πήγα στο Κέντρο Υγείας.

Η εφημερεύουσα Ιατρός παρά τις αναλυτικές εξηγήσεις και την επανειλημμένη παράκληση μου να εξετάσει το παιδί , μας έδιωξε με άσχημο τρόπο , λέγοντάς μας ότι το περιστατικό δεν είναι έκτακτο, η ώρα είναι ακατάλληλη και να σηκωθούμε να φύγουμε από το κέντρο Υγείας.

Επίσης μου είπε ότι έπρεπε να πάω το παιδί το πρωί που ήταν οι Ιατροί εκεί .

Η εφημερεύουσα Ιατρός , ακολούθως μας γύρισε την πλάτη της και έφυγε.

Όλα αυτά έγιναν είτε παρουσία της Αδελφής Νοσοκόμου είτε σε πλήρη αντίληψη αυτής δεδομένου ότι έγιναν είτε μπροστά της είτε με την πόρτα του ιατρείου ανοικτή και για τον λόγο αυτό επικαλούμαι την μαρτυρία της.

Απελπισμένη πήρα το παιδί μου και πήγα στο σπίτι του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σάμης όπου όμως βρήκα μόνο την σύζυγό του , η οποία αν και προσπάθησε δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει μαζί του λόγω μη επαφής του κινητού τηλεφώνου του (εκτός δικτύου).

Ακολούθως απευθύνθηκα τηλεφωνικά σε άλλο γιατρό του Κέντρου Υγείας , ο οποίος ακούγοντας τα συμπτώματα ,μου είπε να πάω σπίτι του , όπου εξέτασε αμέσως το παιδί , διαπιστώνοντας ότι το παιδί είχε κρίση άσθματος και λαρυγγίτιδας και του έδωσε τις πρώτες βοήθειες ,μεταξύ των οποίων και ένεση κορτιζόνης , οπότε και η κατάσταση του παιδιού βελτιώθηκε άμεσα, συνιστώντας να ακολουθήσει και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Από αυτά που συνέβησαν αισθάνθηκα ότι λόγω της συμπεριφοράς της Εφημερεύουσας Ιατρού και του τρόπου αντιμετώπισης του παιδιού μου από αυτήν και βασικά από το γεγονός ότι αρνήθηκε να εξετάσει το παιδί , το παιδί βρέθηκε σε κίνδυνο.

Αν δεν είχα βρει τον άλλο Ιατρό , το παιδί θα είχε κινδυνεύσει σοβαρά με άγνωστες σε εμένα συνέπειες, ενώ από τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν από τον άλλο Ιατρό και την άμεση βελτίωση της υγείας του που προέκυψε από την παροχή αυτών, προκύπτει ότι η παροχή της άμεσης βοήθειας ήταν για το παιδί απαραίτητη και επείγουσα.

Διερωτώμαι κατά πόσο η συμπεριφορά της Εφημερεύουσας Ιατρού του Κέντρου Υγείας Σάμης (9 Απριλίου 2014 και ώρα 15:10) συνάδει προς το Ιατρικό Λειτούργημα και τον όρκο του Ιπποκράτη .

Πόπη Καλλιβωκά

9 Απριλίου 2014

Σάμη Κεφαλληνίας