Βγαίνει… μπροστά «ο Πάλιος» για την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 10:26

Βγαίνει… μπροστά «ο Πάλιος» για την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Το Σωματείο «Ο Πάλιος» που φροντίζει κυρίως για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλικής, πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα εκδήλωση-συζήτηση σε αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων νήσων στο Ληξούρι.

Ο πρόεδρος του «Πάλιου» Γεράσιμος Σ. Γαλανός ενημέρωσε για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα μνημεία αλλά και εκκλησίες της Παλικής με παρουσίαση εικόνων πριν και μετά τους πρόσφατους σεισμούς. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να έρθει εφορεία νεωτέρων μνημείων στην Κεφαλονιά με έδρα το Ληξούρι για να βοηθήσει στον συντονισμό αποκατάστασης των μνημείων που πλήγηκαν και η εύρεση συλλόγων που θα ήθελαν να «υιοθετήσουν» ένα μνημείο. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Βουλευτής κα. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου η οποία είπε ότι ήδη τρία μνημεία έχουν δρομολογηθεί για αποκατάσταση.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού κος Ευάγγελος Κεκάτος είπε : αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα τίτλο σε όλη αυτή την προσπάθεια αυτός θα ήταν... Όλα στην θέση τους και καλύτερα. Εμείς σαν Δήμος κρατάμε επαφή με απόδημους που θέλουν να βοηθήσουν.

Το Ληξούρι είναι παγκοσμίως παράδειγμα, αφού σε ένα τόσο μικρό τόπο υπάρχουν τόσα πολλά μνημεία. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων κος Νικόλαος Μπούκας τόνισε ότι τόσο αυτός όσο και συνάδελφοι του από το τμήμα συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς από τη Ζάκυνθο είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συντηρήσουν βιβλία εκκλησιαστικά και κειμήλια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παλικής Ευάγγελος Θεοφιλάτος, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΔΗΚΕ Γιώργος Κατσιβέλης και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών συμβουλίων των ενοριών της Παλικής.

Μάκης Μοσχόπουλος – Μαρία Μουρελάτου


Ετικέτες: