Η δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΜΕΤΑΒΑΣΗ) για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τους σεισμούς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 16:09

Η δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΜΕΤΑΒΑΣΗ) για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τους σεισμούς

1. Από τις πρώτες μέρες του σεισμού στην Κεφαλονιά, τα στελέχη της Κ.Μ.Ψ.Υ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήριξης του πληγέντος πληθυσμού με επικέντρωση της παρέμβασης στην Παλική. Επιτεύχθηκε εξαρχής άμεση συνεργασία, συντονισμός και διασύνδεση με τους επαγγελματίες Κοινωνικής Φροντίδας του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας (ΟΚΑΠ – Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Κεφαλονιάς που εποπτεύει τα Προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα ΚΑΠΗ), όπως και τα στελέχη του Κέντρου Ημέρας της ΑΜΚΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», σχεδιάζοντας από κοινού τις παρακάτω παρεμβάσεις και ενέργειες ενημέρωσης και υποστήριξης:

  •          Δημιουργήθηκαν κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αποτελούμενα από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγο, Ψυχίατρο και Νοσηλεύτρια, τα οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμοπαθών.
  •          Οργανώθηκε  νέα έδρα των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την περιοχή της Παλικής στο κτήριο ΠΙΚΠΑ στο Ληξούρι, όπου βρίσκεται και η έδρα του Προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ της Παλλικής

2      Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες διασύνδεσης, με σκοπό την ενημέρωση των υπηρεσιών και την κοινή δράση για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων. Ειδικότερα, οργανώθηκαν συναντήσεις με τις παρακάτω υπηρεσίες:

i.      Βοήθεια στο Σπίτι Παλλικής
ii.      Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο
iii.       Γηροκομείο Ληξουρίου (μεταστεγαζόμενο στο κλειστό Γυμναστήριο)
iv.      Αστυνομία Ληξουρίου
v. Πυροσβεστική Υπηρεσία Ληξουρίου
vi. Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας
vii. Υπηρεσία καταγραφής ζημιών έπειτα από το σεισμό (κτίριο «Στέλλα Κουρούκλη»)
viii. Στρατιωτική Υπηρεσία στον καταυλισμό στον Άγιο Αντώνιο
ix. Κέντρο διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Μουσείο Ληξουρίου).
 
3. Για την προσέγγιση και ενημέρωση των πληγέντων , τοποθετήθηκε σε σταθερή βάση Κοινωνικός Λειτουργός στο κτίριο «Στέλλα Κουρούκλη» όπου πραγματοποιείται η καταγραφή των ζημιών.
4. Πραγματοποιήθηκε εξαρχής προσέγγιση ενός προς ένα όλων των ψυχιατρικών περιστατικών της περιοχής της Παλικής που παρακολουθούμε στην ΚΜΨΥ ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους, αλλά και το σύνολο των αναγκών που προέκυψαν έπειτα από το σεισμό. Όπου διαπιστώθηκε ανάγκη για στέγαση και σίτιση, έγινε άμεση διασύνδεση με τις απαραίτητες υπηρεσίες.

5. Με την ευκαιρία της επίσκεψης στους ασθενείς μας, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις στα περισσότερα χωριά της Παλικής από κοινού με προσωπικό από τον ΟΚΑΠ. Επιπλέον, διανεμήθηκε ενημερωτικό κείμενο οδηγιών αντιμετώπισης του άγχους έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό, το οποίο μοιράστηκε από την πρώτη μέρα σε όλη την περιοχή της Παλλικής (επισυνάπτεται).

Σκοπός της παραπάνω ενέργειας ήταν να ενημερώσουμε τον γενικό πληθυσμό για τρόπους διαχείρισης του άγχους, να τον βοηθήσουμε να αναγνωρίσει ενδεχόμενα συμπτώματα Μετατραυματικής Διαταραχής και να τον προτρέψουμε να απευθυνθεί στους ειδικούς της Κινητής Μονάδας για την αντιμετώπισή του.

Ήδη, δεχόμαστε νέα αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη,  η οποία πραγματοποιείται στη νέα μας έδρα στο Ληξούρι , στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, στο οποίο βρισκόμαστε σταθερά κάθε Πέμπτη από τις 09:00 π.μ έως τις 14:00 μ.μ.

Από τον πρώτο σεισμό μέχρι σήμερα έχουμε υποδεχτεί συνολικά 33 νέα αιτήματα παιδιών και ενηλίκων, πέρα των ατόμων που ήδη παρακολουθούμε, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Παραμένουμε στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας για την κάλυψη των αυξημένων ψυχο-κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει, όπως κάναμε από τις πρώτες μέρες του σεισμού.

Η Νόμιμη εκπρόσωπος και οι Εργαζόμενοι της ΑμΚΕ «Μετάβαση»