Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας: «Κάθε υπεύθυνος να αναλάβει τις ευθύνες του»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 15:19

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας: «Κάθε υπεύθυνος να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σχετικά με την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Κεφαλληνίας την 3η Φεβρουαρίου 2012 για την μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής από το 4/θεσιο Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων στο τμήμα ένταξης του Δημοτικού σχολείου Κεραμειών, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης και οι Σύλλογοι Αποφοίτων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής επισημαίνουν τα εξής:


•    Δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε μια δομή Ειδικής Αγωγής - Ειδικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στη συγκεκριμένη μονάδα το ποσοστό των μαθητών που έχουν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού ανέρχεται στο 70%, κρίνεται αντιπαιδαγωγικό να απομακρύνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό στη μέση της σχολικής χρονιάς. Η σταθερότητα του σχολικού περιβάλλοντος και του εκπαιδευτικού δυναμικού είναι από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στην ομαλή προσαρμογή των μαθητών καθώς και στην συναισθηματική και μαθησιακή εξέλιξή τους. Πρόσθετα προβλήματα θα βαρύνουν τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών τους από την αλλαγή σύνθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και κατά προέκταση από τη διατάραξη της καθημερινής τους ισορροπίας – ρουτίνας.


•    Το Σεπτέμβρη του 2011 τοποθετήθηκαν με απόφαση του ΠΥΣΠΕ Κεφαλληνίας 4 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στο 4/θέσιο Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων. Ο κάθε εκπαιδευτικός σχεδίασε το σχολικό προγραμματισμό με βάση το σχολείο που τοποθετήθηκε και τους μαθητές τους οποίους ανέλαβε, συνεργάστηκε με τους φορείς του νησιού, τους γονείς και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς με μοναδικό στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών. Σημειωτέον, οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν εκ νέου στην σχολική μονάδα για δεύτερο συνεχόμενο έτος με πρόταση του ΠΥΣΠΕ και με σκοπό τη συνέχιση του παιδαγωγικού τους έργου. Το ίδιο ΠΥΣΠΕ τώρα τροποποιεί την απόφασή του εις βάρος των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
•    Το ΠΥΣΠΕ Κεφαλληνίας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς γνώριζε για την επικείμενη μετακίνηση της διευθύντριας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περατάτων ως υποψήφια σχολική σύμβουλος καθώς και τη διεκδίκηση της κενωθείσας θέσης από άλλον εκπαιδευτικό. Ωστόσο, τοποθέτησε εξ’ αρχής 4 αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της σχολικής μονάδας. Με την ίδια λογική, συμπεραίνει κανείς πως κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η παραμονή των ίδιων ακριβώς εκπαιδευτικών ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας της «ιδιαίτερης και ευαίσθητης» αυτής σχολικής μονάδας.


•    Τέλος, επισημαίνουμε ότι θίγονται τα δικαιώματα των αναπληρωτών οι οποίοι καλούνται ανά πάσα στιγμή, και στο μέσο της σχολικής χρονιάς ακόμη, να καλύψουν οποιοδήποτε κενό προκύψει, παραγκωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο το εκπαιδευτικό τους έργο καθώς και το σχεδιασμό που προγραμμάτισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή και καλούμε κάθε υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες για τις αλλαγές που θα προκύψουν στις ζωές των μαθητών και κατ’ επέκταση των γονιών τους.

Με τιμή,


-Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης

-Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας – κατεύθυνση εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες




00 inkefalonia general ad 300X250