Αύριο ανοίγει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 10:01

Αύριο ανοίγει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

Η επιδότηση ανέρχεται στα 450 ευρώ , θα καλύπτει μέρος του μισθού και δεν θα αποτελεί την τελική αμοιβή.

Ουσιαστικά η επιχείρηση θα προσθέτει το υπόλοιπο ποσό για να καλύψει τη διαφορά για το μισθό που θα διαμορφώνεται βάσει των όσων προβλέπει η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία. Για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχουν συμπληρώσει το επαγγελματικό τους προφίλ.

Οσο για τις επιχειρήσεις, για να μετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους το τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ δεν μπορούν να μετάσχουν όσες το ίδιο διάστημα έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Στο πρόγραμμα δεν υπάγονται :

Νυχτερινά κέντρα

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (security)

Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (telemarketing)

Εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους

Επιχειρήσεις για τα υποκαταστήματα και γραφεία τους στο εξωτερικό

Εξωχώριες εταιρείες

ΚΤΕΛ

Σύλλογοι και σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα

Επιχειρήσεις που δε διαθέτουν έδρα αλλά ως έδρα είναι το σπίτι του εργοδότη

Επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από κρατικές ενισχύσεις

Επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται προβληματικές

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων

Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομική μορφής υπό τον όρο ότι θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν.

Νέο πρόγραμμα και τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ τον Απρίλιο ξεκινάει το πρόγραμμα voucher που θα δώσει την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω των ΚΕΚ και να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης 50.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ.  Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών.

Το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ στο σύνολο του θα αφορά 75.000 ωφελούμενους αφού ο προϋπολογισμός του που έχει καθοριστεί προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου για το 2014.

 Παρέχει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση, αναμένεται και πάλι να διαμορφωθεί στα 2.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους πάροχους κατάρτισης.

Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1400€, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου. Εκπαιδευτικό Επίδομα: θα περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα ανέρχεται όπως και πέρσι σε: α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης, β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης

Μετά από τη λήξη της 5μηνης πρακτικής άσκησης και εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί, μπορεί να προσλάβει τον καταρτιζόμενο ως εργαζόμενο πλέον, υπογράφοντας σχετική σύμβαση εργασίας Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα voucher δεν θα έχει διαφοροποιήσεις από το περσινό πρόγραμμα.

thetoc.gr