«Το Ληξούρι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τοπική Σπιναλόγκα»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 10:17

«Το Ληξούρι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τοπική Σπιναλόγκα»

Με αφορμή τα όσα μέχρι σήμερα έχουν διαδραματιστεί στο Ληξούρι και στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Παλικής αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε ορισμένες παρατηρήσεις, ενστάσεις και προβληματισμούς που αφορούν την περιοχή. Είναι σαφές και αποδεκτό από όλους πως οι πρόσφατοι σεισμοί έπληξαν κατά κύριο λόγο την περιοχή της Παλικής. Είναι επίσης σαφές πως οι σεισμοί αυτοί ήρθαν να ισοπεδώσουν όχι τόσο κτίρια όσο την ήδη τραυματισμένη οικονομία της περιοχής, τις υποδομές της (λιμάνι, δημόσια κτίρια, οδικό δίκτυο) μα κυρίως τις αντοχές των κατοίκων της , οι οποίες ήταν ήδη εξαντλημένες.

Δεν πιστεύουμε πως είναι ακόμη η ώρα για να ασκηθεί κριτική στις μέχρι τώρα δράσεις όλων των συναρμόδιων φορέων. Προφανώς υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από όλους χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Δεν πιστεύουμε όμως πως είναι ώρα τώρα για εν θερμώ κριτική και λαϊκίστικες πολιτικές κορώνες. Θεωρούμε ωστόσο κομβικό ατόπημα τον «εξ αποστάσεως» συντονισμό των δράσεων. Είτε έγινε με πολιτική επιλογή, είτε διότι προβλέπεται από το «Καλλικρατικό νομοθέτημα» ήταν κάτι που δημιούργησε δυσκολίες και ενέτεινε την αρνητική ψυχολογία των πολιτών.

Το δυστυχές είναι πως, κατά τα φαινόμενα, αυτή η εξ αποστάσεως αντίληψη περί της εντόπιας διαχείρισης της κρίσης φαίνεται να συνεχίζεται αφού διάφορες εκδηλώσεις και συνεδριάσεις  εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μακράν της πληγείσας περιοχής γεγονός που, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, είναι εξόχως απαξιωτικό για τους πολίτες της. Τονίζουμε ξανά πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή. Χώροι για κάθε είδους εκδήλωση υπάρχουν  αλλά και αν τυχόν υπάρξουν «τεχνικές δυσκολίες» θεωρούμε πως η πολιτική βούληση δύναται να τις προσπεράσει. Κυρίως όμως θα πρέπει με κάθε τρόπο και δόκιμο μέσο να κατανοήσουν εμπράκτως οι πολίτες της περιοχής πως δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η ευρύτερη περιοχή του Ληξουριού πρέπει άμεσα να μπει σε ένα πλαίσιο Νέας Ανοικοδόμησης. Το Λιμάνι, το οδικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τα μνημεία θα πρέπει να μπουν σε έναν συνολικό σχεδιασμό προκειμένου η πόλη να βρει ξανά τους ρυθμούς της, να ανακτήσει ξανά, έστω και σταδιακά, την οικονομική της δραστηριότητα. Και δεν είναι σωστό όλα αυτά να γίνονται ερήμην των πολιτών και των όσων θεσμικών φορέων έχουν μείνει να εκπροσωπούν την περιοχή.

Κλείνουμε τονίζοντας πως οι πολίτες της περιοχής αισθάνονται οργή, αγανάκτηση και  έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία. Θεωρούμε ωστόσο πως είναι σε θέση και να προβληματιστούν και να τρέξουν για την αποκατάσταση του τόπου τους. Είναι τεράστιο λάθος, στα όρια της ύβρης,  να δίνεται η εντύπωση πως η περιοχή δεν αντιμετωπίζεται ως Παλική αλλά ως τοπική Σπιναλόγκα. Και αν αυτό για κάποιους θεωρείται τοπικισμός δεν έχουμε παρά να καλέσουμε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την κατάσταση της περιοχής να την επισκεφθούν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν.  Αλλά και σε όσους «μεγαλοσχήμονες» μας επισκέφθηκαν τις δύσκολες μετασεισμικές ώρες και έταξαν και υποσχέθηκαν, έχουμε να τους δηλώσουμε  πως εδώ είναι το Ληξούρι και, παρά το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πειστεί ιδιαίτερα από τις υποσχέσεις και η υπομονή του εξαντλείται, περιμένει!! Και η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν θα περιμένει για πολύ…

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου ήταν και είναι στην διάθεση οπουδήποτε θεσμικού φορέα προκειμένου να συνδράμουν στην όποια προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς.

Ο Πρόεδρος

Νίκος  Αραβαντινός-Ζαφείρης

Τα μέλη

Δημήτρης Μαρκέτος

Κωνσταντίνος Τσίκλης

Βιολέτα Βουτσινά 


Ετικέτες: