Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Να διανύσουμε ένα δρόμο ευθύνης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 19:41

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Να διανύσουμε ένα δρόμο ευθύνης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών»

Για άλλη μια φορά η Κεφαλονιά δοκιμάζει τις αντοχές της μετά από ένα μεγάλο σεισμό και δεκάδες μετασεισμούς, με το επίκεντρό τους να βρίσκεται σε μικρό εστιακό βάθος και κάτω από κατοικημένες περιοχές της Παλλικής. Για άλλη μια φορά τα ήδη επιβαρυμένα από την πολιτική της λιτότητας των τελευταίων χρόνων νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν ζητήματα επιβίωσης. Για άλλη μια φορά ένα αναμενόμενο φυσικό φαινόμενο μας φέρνει αντιμέτωπους με χρόνιες ελλείψεις στα έργα υποδομής, στη συντήρηση των δημόσιων κτιρίων και στην εγκατάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι έξω από τη νοοτροπία και τη γενικότερη πολιτική μου αντίληψη ο αγώνας για την αυτοπροβολή, ειδικά μέσα από δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες, που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Με την ιδιότητά μου και μετά από την πλήρη εικόνα που έχω από τις περιοδείες μου στους τόπους καταστροφών κοντά στους πολίτες, αλλά και τη συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, θέλω να επισημάνω :

1. Την ωριμότητα και ψυχραιμία των συμπολιτών μας, καθώς και το κλίμα αλληλεγγύης που καταγράφηκε στην αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών.

2. Τη συνεπή στάση των αρμόδιων αρχών με κύρια αυτή των εργαζόμενων στις υπηρεσίες ευθύνης(υπάλληλοι Περιφέρειας, Δήμου, Αστυνομίας, Λιμενικού, νοσοκομείων, γηροκομείων, εθελοντές κ.ά.). Τη συγκινητική προσφορά των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαϊας, που ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θέλησαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο έργο των συναδέλφων τους.

3. Τη δικαιωμένη στάση του Τεχνικού και επιστημονικού κόσμου της οικοδομής(μηχανικών, κατασκευαστών, μαστόρων), γιατί τώρα κρίθηκε η υπευθυνότητα όλων αυτών στη μελέτη, στην κατασκευή, στα συστήματα ελέγχου και αυτό τους τιμά όλους, ιδιαίτερα αυτούς που το αντιλαμβάνονται.

Πιστεύω ότι τώρα έχουμε όλοι μαζί να διανύσουμε ένα δρόμο ευθύνης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, με τη συστηματική και συνεπή υποστήριξη των πληγέντων. Προς τούτο προτείνω τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου για την άρση των συνεπειών από το σεισμό με συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχου, υπεύθυνων πολιτικής προστασίας, πρόεδρο ΤΕΕ, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και Βουλευτή, ώστε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες και ενημέρωση.

Είμαστε η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης. Προς τούτο και επειδή ήδη έχει εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προσωρινό δίκτυο φορητών σεισμογράφων, απαιτείται συνεχής επιστημονική παρακολούθηση της σεισμικότητας και της εδαφικής παραμόρφωσης, ενώ θα πρέπει να γίνουν μόνιμα και πυκνότερα τα δίκτυα των σεισμολογικών οργάνων στο νομό.

Τέλος, προς αυτή την κατεύθυνση και για τους λόγους που προανέφερα, νομίζω ότι ο νομός μας έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη σύσταση και λειτουργία Σεισμολογικού Κέντρου Μελέτης και Έρευνας.

Αργοστόλι, 29/01/2014

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ