Σταύρος Τραυλός: «Η ΝΔ πρέπει να εκμοντερνιστεί»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:36

Σταύρος  Τραυλός: «Η ΝΔ πρέπει να εκμοντερνιστεί»

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης   Σταύρος Τραυλός στο Inkefalonia.gr, σχολιάζοντας όλη την πολιτική και τρέχουσα τοπική επικαιρότητα.

Πιο αναλυτικά

-    Για την παραχώρηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη Σκάλα από τον Πέτρο Αλιβιζάτο

 

“Υπάρχει εκεί μία χωροθέτηση από τις πέντε που έχουν γίνει σε όλη την Κεφαλονιά. Αυτή εκκρεμούσε από το 2000. Τώρα έρχεται ο υπουργός κ. Αλιβιζάτος και παραχωρεί τη χρήση και την  εκμετάλλευση στο Δήμο. Ο Δήμος μπορεί τώρα πιο εύκολα να το διαχειριστεί. Μπορεί δηλαδή να κάνει έναν διεθνή διαγωνισμό και να καλέσει και ιδιώτες να μπουν, διότι δύσκολα βλέπω πως θα μπει σε ένα πακέτο ΕΣΠΑ. Είναι δημόσιο κτήμα και δεν ανήκει σε κανέναν και θα μπορούσε να παραχωρηθεί και μετά την κατασκευή του όπως έγινε η Αγία Πελαγία.     Απλά τώρα δίνεται στο Δήμο ακόμα ένα περιθώριο μήπως και μπορέσει να το διαχειριστεί καλύτερα. Δεν είναι κάτι που θα γίνει σίγουρα είναι δύσκολο να γίνει, ωστόσο είναι μία θετική εξέλιξη και προχωράει. Είναι κρίμα που μερικοί κατηγορούν τον Υπουργό ακόμα και σε αυτό το θέμα».  


-    Για τη ΝΟΔΕ και τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίασή της


«Υπάρχει ουσιαστικά μία αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου του κ. Παρίση και του Βασίλη Ρουχωτά  που έχει ξεκινήσει από τα δημαρχιακά και μεταφέρθηκε και μέσα στη ΝΟΔΕ. Εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Παρίσης και ο Ρουχωτάς. Το θέμα είναι η γενικότερη λειτουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι αν δεν αλλάξει το κόμμα, αυτό δεν έχει και μέλλον. Πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες ώστε να εκμοντερνιστεί και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική. Παράλληλα πρέπει να κάνει την πολιτική να ξεφύγει από αυτό που λέμε “ασχολείσαι με την πολιτική, τότε είσαι λαμόγιο” γατί αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί σήμερα. Και εδώ πρέπει να δούμε ποια είναι η διαδικασία εκλογής υποψηφίων βουλευτών. Δυστυχώς το ποιος έχει το μεγαλύτερο “δόντι” στη Συγγρού, ή στην Ιπποκράτους. Ε’ αυτά για μένα δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα έπρεπε να υπάρχουν διαδικασίες. Το έχω πει και έχω προτείνει στη ΝΟΔΕ, ότι το πιο σωστό θα ήταν να υπάρχει μία εκλογή ενός προσώπου από τη βάση του κόμματος, μία επιλογή προσώπου από τη ΝΟΔΕ και μία επιλογή να ορίσει το κόμμα. Που είναι το κακό από αυτό; Πιστεύω ότι όλα αυτά κάποια στιγμή θα αλλάξουν. Θα τα αλλάξει ο κόσμος. Γιατί πια πιστεύω ότι “ξύπνησε” και θα μας το αποδείξει και στις εκλογές».

-    Για το επιτυχημένο project  της Eco-Formula

«Η Eco-Formula είναι ένα project που πλέον έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις. Έχουμε κάνει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία της Ελλάδας, δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα ποια είναι αυτή μέχρι να υπογράψω, η οποία θα διαχειριστεί το όλο project. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα προκύψει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Eco-Formula. Ήδη έχουμε Ρώσους, Άγγλους, μέχρι και Αυστραλούς που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα. Αυτό μας κάνει υπερήφανος γιατί δεν είναι μόνο ότι κάνουμε ένα πρωτάθλημα με εναλλακτικά καύσιμα, αλλά το ότι φέρνουμε ξένο κόσμο να αγωνιστεί στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι ικανή να κάνει και πολλά άλλα πράγματα, δημιουργώντας και έναν εναλλακτικό τουρισμό».

-    Για το νομοσχέδιο για  τα αυθαίρετα

«Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα σε πρώτη φάση τελειώνει στις 29 Φεβρουαρίου. Πρέπει όλος ο κόσμος να εξετάσει με μηχανικό τα κτίριά του και οτιδήποτε έχει.  Είναι μία ευκαιρία για να δηλώσει, γιατί μετά δεν θα είναι εύκολο και τα πρόστιμα θα είναι τεράστια. Υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο κατά τη γνώμη μου δεν είναι ένας σωστός νόμος. Άσχετα αν είναι ένας νόμος που μας δίνει δουλειά στους μηχανικούς, θεωρώ ότι είναι λάθος γιατί δεν μπορείς να επιβραβεύεις αυτόν που έκανε αυθαίρετο. Έχει και ένα καλό πάντως ότι γίνονται όλα ηλεκτρονικά και μέσω internet και μπορείς να έχει τελειώσει μέσα σε πέντε λεπτά, γλιτώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία».
 
-    Για το γεγονός ότι πολλά οικόπεδα έχουν αχρηστευτεί από τον  νόμο Μπιρμπίλη

«Μιλάμε για τα εντός οικισμού οικόπεδα για δρόμους που έχουν παραχωρηθεί μετά το 1985 για να γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο. Μία απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη έβγαλε όλα αυτά τα οικόπεδα μη άρτια. Πρόσφατα δόθηκε υποτίθεται μία λύση που έλεγε ότι εσύ που έχεις έναν δρόμο που έχει παραχωρηθεί μπορείς να κάνεις ένα τοπογραφικό της ευρύτερης περιοχής να το καταθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο να σταλθεί στην Πάτρα στην αποκεντρωμένη διοίκηση και να εγκρίνει η αποκεντρωμένη το δρόμο. Αυτό δεν έχει γίνει στην πράξη,  γιατί δεν έχουν δώσει στην πολεοδομία τις εγκυκλίους για το τι και πώς θα καταθέτουμε τα τοπογραφικά. Αυτό βέβαια είναι τελείως παράλογο που έχει συμβεί γιατί δεν μπορεί να έχει αγοράσει κάποιος ένα χωράφι άρτιο και οικοδομήσιμο έχοντας δώσει κάποια χρήματα, να του λέει πως για να το ξανακάνει άρτιο και οικοδομήσιμο, παρόλο που δεν φταίει, θα πρέπει να ξαναπληρώσει. Ολη αυτή η διαδικασία πιστεύω ότι θα κοστίσει γύρω στις 3.000 ευρώ.  Θα μπορούσε πολύ απλά να κάνει μία αεροφωτογράφιση από το Google και να τελειώσει και όχι να βάλει τον κόσμο σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα είναι και χρονοβόρα».


Ετικέτες: