Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Οι χειμερινές λοιμώξεις προ των πυλών

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 10:02

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Οι χειμερινές λοιμώξεις προ των πυλών

Αγαπητοί φίλοι και γονείς, με το σημείωμα αυτό θέλω να τονίσω κάποια σημεία εν όψει των χειμερινών λοιμώξεων που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Με μεγάλη ευχαρίστηση, όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι ο χειμώνας καθυστερεί την εμφάνισή του και αυτό έχει οφέλη.

α) Στην οικονομία των νοικοκυριών, γιατί δεν απαιτείται μεγάλες ανάγκες θέρμανσης , ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που βιώνουμε
β) Στην υγεία των παιδιών , αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιών

Ας μη γελιόμαστε όμως ο χειμώνας όπου να' ναι θα αρχίσει και χρειάζεται την προσοχή μας. Ήδη το επιδημιολογικό προφίλ έχει επιβαρυνθεί με τα πρώτα «συμπτώματα του κρυολογήματος» και την εμφάνιση των πρώτων αναπνευστικών ιών, αλλά και κάποιων αραιών κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1.


Πρέπει να προσέξουμε, γιατί οι αναπνευστικοί ιοί πολλές φορές σκάβουν το χωράφι για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν βακτηριακές λοιμώξεις με σοβαρές επιπλοκές από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και άλλα. Η πρόληψη αποτελεί την πρώτη γραμμή προστασίας μας.

Γι αυτό...

1) Τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) να αποφεύγουν άσκοπες συναναστροφές και συγκεντρώσεις
2) Καλή υγιεινή των χεριών, δηλαδή καλό και συχνό πλύσιμο
3) Καλή και ισοζυγισμένη διατροφή
4) Καλός και αρκετός ύπνος
5) Καλός και επιμελής αερισμός των χώρων
6) Η διασκέδαση να γίνεται στην ύπαιθρο και όχι σε κλειστούς χώρους
7) Όταν το παιδί έχει καταρροϊκή συμπτωματολογία να μένει για μερικές μέρες στο σπίτι, γιατί οι λοιμώξεις αυτές είναι «κολλητικές» και γιατί πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να αναρρώσει.
8) Και βέβαια να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας

Καλό χειμώνα

Ευάγγελος Ευαγγελάτος
Παιδίατρος

http://eevangelatos.blogspot.gr/

 




00 inkefalonia general ad 300X250