Απ’ το χωράφι στον… λογιστή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 10:30

Απ’ το χωράφι στον… λογιστή

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες υποχρεούνται από φέτος να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα τους. Ποιοι απαλλάσσονται.

Ως «επιχειρηματίες» αντιμετωπίζει η Εφορία από την 1η του έτους εκατοντάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες), καθώς υποχρεούνται πλέον να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για όλα τα προϊόντα που παράγουν και πωλούν.

Από τον «βραχνά» των βιβλίων απαλλάσσονται μόνον οι αγρότες με ετήσιο τζίρο (ακαθάριστα έσοδα) κάτω από 10.000 ευρώ, όριο που αφορά ουσιαστικά καθαρά έσοδα 1.500-2.000 ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικές επιδοτήσεις) κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Οπως ορίζει η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, από την 1η Ιανουαρίου 2014 απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν πληρούται έστω ένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια (όριο τζίρου 10.000 ευρώ, όριο δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 5.000 ευρώ), εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και ο αγρότης εντάσσεται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

ΦΠΑ 13% και τέλος επιτηδεύματος

Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των αγροτών που μπαίνουν στο καθεστώς τήρησης βιβλίων θα φορολογείται με 13%, ενώ θα επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ κάθε χρόνο, και προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις.

Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα καθαρά εισοδήματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη θα προσδιορίζονται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των δαπανών που πραγματοποιούν για την εξυπηρέτηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων από τα έσοδα που εισπράττουν με τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό εισόδημα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο θα προκύπτει με τη λογιστική μέθοδο, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες υποχρεούνται από την 1-1-2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά) και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Τι ίσχυε ως τώρα

Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος, με βάση τις ελάχιστες αντικειμενικές τιμές ανά είδος προϊόντος και ζώου που προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί παρελθόν. Το καθαρό γεωργικό εισόδημα που θα δηλωθεί το 2015 (εισοδήματα 2014) θα φορολογηθεί ολόκληρο με 13% από το πρώτο ευρώ.

Επιπλέον, στην απόφαση σημειώνεται ότι οι αγρότες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, μπορούν –αν θέλουν– να επιλέξουν την ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής. Με τις νέες ρυθμίσεις, πέραν του ότι οι περισσότεροι αγρότες θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε λογιστές για την ορθή τήρηση των στοιχείων στα φορολογικά τους βιβλία, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ή σημαντικά αυξημένους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που λόγω των πολύ χαμηλών τεκμαρτών εσόδων που υπολόγιζε η Εφορία στην πλειονότητά τους δεν πλήρωναν φόρο καθώς δήλωναν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Για παράδειγμα, αγρότης που το 2013 είχε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο φέτος, ενώ με το νέο σύστημα που ισχύει ήδη ο φόρος θα είναι 624 ευρώ και για εισόδημα 11.000 ευρώ ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 1.430 ευρώ από 320 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι αγρότες για να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν τις δαπάνες που κατέβαλαν για την παραγωγή του προϊόντος, όπως τα έξοδα για φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εργατικά, μεταφορικά μέσα, αγορές πάγιου εξοπλισμού, αποσβέσεις κ.ά.

Ειδικά όσον αφορά τον ΦΠΑ, η υποχρέωση τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή, για μια πενταετία τουλάχιστον, της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ" αποκοπή συντελεστή. Ο συγκεκριμένος φόρος θα συμψηφίζεται πλέον με βάση τα έσοδα – έξοδα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της επιστροφής φόρου που λαμβάνουν οι παραγωγοί από το αγροτικό πετρέλαιο. Ο προσδιορισμός πλέον θα γίνεται με βάση τα παραστατικά, εφόσον το πετρέλαιο καταχωρίζεται στα έξοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι σε σύνολο 5.700.000 φορολογουμένων μόνο 383.900 αγρότες εμφάνισαν φορολογητέα εισοδήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. και πλήρωσαν φόρους 197,66 εκατ. ευρώ. Το μέσο αγροτικό εισόδημα διαμορφώθηκε στα 11.231 ευρώ και ο κατά κεφαλήν φόρος που πλήρωσαν οι αγρότες ανήλθε σε 515 ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ