Αερομεταφορές εσωτερικού : Ρεκόρ πανελλήνιας πτώσης για Κεφαλονιά - Σε άνοδο η Ζάκυνθος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 08:36

Αερομεταφορές εσωτερικού : Ρεκόρ πανελλήνιας πτώσης για Κεφαλονιά - Σε άνοδο η Ζάκυνθος

Νέο σκηνικό στην εγχώρια αγορά αερομεταφορών διαμορφώνουν η βαθιά οικονομική κρίση, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότεροι Eλληνες, η προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, αλλά και η αυξημένη ζήτηση από αγορές όπως της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης σε γραμμές που θεωρούνταν άλλοτε «φιλέτα» καθώς συνέδεαν την Αθήνα με δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, αλλά και πόλεις όπως το Μιλάνο που αποτελούσαν κύριο πόλο έλξης για όσους συνδύαζαν τα ταξίδια τους με ψώνια.

Στον αντίποδα, αεροπορικές γραμμές όπως αυτές που συνδέουν την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα αναδεικνύονται σε «χρυσωρυχεία», αντανακλώντας και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα από νέες δυναμικές αγορές.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης προς Κων/πολη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε μια περίοδο (εντεκάμηνο 2013) κατά την οποία καταγράφεται μείωση 3% της επιβατικής κίνησης εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (εξαιτίας κυρίως των λιγότερων Ελλήνων ταξιδιωτών).

Στο ίδιο διάστημα, αντίθετα, οι πτήσεις προς Κων/πολη αυξήθηκαν 14,57%, οι διαθέσιμες θέσεις 7,62% και οι επιβάτες κατά 28,76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Ενδεικτικό του δυναμισμού που εμφανίζει η συγκεκριμένη γραμμή είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες αυξήθηκαν σχεδόν κατά εκατό χιλιάδες σε σύγκριση με πέρυσι φθάνοντας τους 490.477. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γραμμή να αυξήσουν τη μέση πληρότητα των δρομολογίων τους από 65,7% το 2012 σε 75,6% φέτος.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος της κίνησης στη γραμμή Αθήνα-Μόσχα. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου φέτος ο αριθμός πτήσεων αυξήθηκε 19,36%, οι διαθέσιμες θέσεις 18,66% και οι επιβάτες κατά 28,38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι επιβάτες, μάλιστα, αυξήθηκαν σχεδόν κατά σαράντα χιλιάδες φθάνοντας τους 178.877. Ταυτόχρονα, η μέση πληρότητα των δρομολογίων έφθασε το 78,3% ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπέρασε το 85% και τον Αύγουστο «άγγιξε» το 90%.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης σε γραμμές ου συνδέουν την Αθήνα με δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, τη Λάρνακα.

Το αποτέλεσμα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση των ταξιδιών Ελλήνων σ' αυτές τις πόλεις. Στη γραμμή του Λονδίνου οι επιβάτες μειώθηκαν 4,6%, ενώ η κίνηση μεταξύ Αθήνας και Παρισιού ήταν μειωμένη κατά 9,2%. Τα ψώνια στο Μιλάνο φαίνεται πως λιγόστεψαν φέτος καθώς η επιβατική κίνηση στη γραμμή ήταν μειωμένη 7% ενώ οι επιβάτες που διακινήθηκαν στη γραμμή Αθήνα-Αμστερνταμ ήταν λιγότεροι 12,2% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σημαντική πτώση 15,2% εμφάνισε η κίνηση μεταξύ Αθήνας και Λάρνακας καθώς μειώθηκαν σχεδόν κατά εκατό χιλιάδες οι Κύπριοι (κυρίως) ανεβοκατέβαιναν στην Ελλάδα είτε για σπουδές, είτε για να δουν τα παιδιά τους που φοιτούσαν σε ελληνικά πανεπιστήμα, είτε για ψώνια και νυχτερινή ζωή στην Αθήνα.

Συνεχίζεται η «φυγή» των Ελλήνων επιβατών

Η οικονομική κρίση μείωσε κατακόρυφα τις δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια εντός Ελλάδας με αεροπλάνο και αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σχετικά στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με αυτά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού μειώθηκε 6% την περίοδο Ιαν.-Νοεμ. σε σύγκριση με πέρυσι κι αν δεν καταγράφονταν σημαντική αύξηση των ξένων επιβατών η πτώση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Η μείωση επιβατών έφθασε το 24,53% στην Αλεξανδρούπολη, το 19,94% στην Κεφαλονιά, το 14,44% στη γραμμή της Λήμνου, το 12,64% στη Χίο και το 9,94% στη Μυτιλήνη.

Σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά κυμάνθηκε η πτώση στις γραμμές προς Χανιά (9,36%), Κέρκυρα (8,16%), Καβάλα (8,06%) αλλά και μια από τις γραμμές «φιλέτα» του δικτύου εσωτερικού, αυτή για Θεσσαλονίκη (7,99%).

Εξαίρεση αποτελούν η Ζάκυνθος και η Ρόδος. Σε αντίθεση με τους περισσότερους προορισμούς εσωτερικού, η Ζάκυνθος καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση 15% σε διαθέσιμες θέσεις και 27,3% σε επιβάτες. Στη γραμμή Αθήνας-Ρόδος καταγράφηκε αύξηση επιβατών 3,8% αν και οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν 4,27%.

Τα επιμέρους στοιχεία από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο δίκτυο αεροπορικών συνδέσεων εσωτερικού αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, την προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σημαντική μείωση μετακινήσεων των Ελλήνων επιβατών. Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε μείωση των δρομολογίων και των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων με αποτέλεσμα να αυξήσουν την πληρότητα στις πτήσεις τους και να βελτιώσουν όλα τα οικονομικά τους μεγέθη.

Κινήσεις οι οποίες έγιναν εφικτές στο πλαίσιο και της συγχώνευσης των Aegean Airlines και Olympic Air ο ανταγωνισμός των οποίων είχε αυξήσει σημαντικά τις προσφερόμενες πτήσεις και θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικά, στη γραμμή Αθήνα-Θεσ/νίκη πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιαν.-Νοεμ. σχεδόν 1.600 πτήσεις λιγότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (-19,94%) με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 373.000 οι διαθέσιμες θέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί από 60% σε 70% η μέση πληρότητα των δρομολογίων, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπορική εκμετάλλευση των αεροπλάνων.

Στην ίδια λογική, τα δρομολόγια μειώθηκαν 10,65% στη γραμμή Αθήνα-Ηράκλειο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της μέσης πληρότητας των πτήσεων από 64,8% το 2012 σε 70,5% φέτος.

Αντίστοιχα, στα Χανιά τα δρομολόγια μειώθηκαν 18,73%, στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν 7,8% λιγότερα δρομολόγια, ενώ η μείωση πτήσεων έφθασε το 22,12% στην Αλεξανδρούπολη, το 22,15% στη Λήμνο, το 22,06% στην Κεφαλονιά και το 15,98% στη Χίο.

euro2day




00 inkefalonia general ad 300X250