«Χωματερή» δυνητικά επικίνδυνων πυρομαχικών η Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 10:19

«Χωματερή» δυνητικά επικίνδυνων πυρομαχικών η Κεφαλονιά

Το θέμα της ύπαρξης πυρομαχικών σε διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς επαναφέρει στο προσκήνιο ο Γιώργος Μουρελάτος, Αντισυνταγματάρχης ε.α Ειδ. Αρχιτεχνίτης Πυροτεχνουργός, μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση καταστροφής 14 βλημάτων στο βόρειο μέρος του νησιού.  

Ο συμπατριώτης μας με μακρόχρονη εμπειρία σε ανάλογα θέματα υποστηρίζει ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν χώροι «χωματερές» πυρομαχικών τα οποία είναι ακίνδυνα μόνο όσο δεν έρχονται σε επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο κ. Μουρελάτος τονίζει ότι διαθέτει στοιχεία και ντοκουμέντα που υποστηρίζουν τα λεγόμενα του και στρέφεται εναντίον του Δήμου καθώς  έχει αφήσει το θέμα σε «επικύνδη εκκρεμότητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αναλυτικά η επιστολή του

«Καμιά έκπληξη και καμία ιδιαίτερη αίσθηση μας δεν προκάλεσε το γεγονός ανεύρεσης από πολίτες, δέκα τεσσάρων (14) παλαιών/επικίνδυνων πυρομαχικών στη νήσο Κεφαλλονιά, βόρειο τμήμα αυτής. Απεναντίας για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο, το φυσιολογικό και θα λέγαμε και προβλέψιμο.

Τοποθεσίες και χώροι της Κεφαλλονιάς (χερσαίοι, θαλάσσιοι ) καθώς επίσης και σε άλλες τοποθεσίες και χώρους διαφόρων γεωγραφικών διαμερισμάτων της πατρίδος μας αποτελούν "χωματερές" εγκαταλελειμμένων, βληθέντων και μη εκραγέντων, ποντισμένων παλαιών/πυρομαχικών, κατάλοιπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των κατοχικών δυνάμεων του άξονος. Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιου είδους πυρομαχικά, ευρίσκονται επί ή εντός του εδάφους, των πυθμένων υδάτινων χώρων (λιμένες, ακτές, λίμνες), της πατρίδος μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταφορικών μέσων, την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον  τα τοξικά αυτά πολεμικά υλικά.

Επί αυτού του θέματος έχουν ενημερωθεί θεσμικώς και όπως προβλέπεται από τους νόμους όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της συντεταγμένης Ελληνικής πολιτείας για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.

Σε δημοτικό διαμέρισμα της νήσου Κεφαλληνίας και σε συγκεκριμένη τοποθεσία και χώρο έχουμε καταγράψει προ αρκετού χρονικού διαστήματος, στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν  την ύπαρξη παλαιών επικίνδυνων/πυρομαχικών, έχουμε υποβάλει καθ' υπόδειξη των τοπικών δημοτικών αρχών τις προβλεπόμενες εκθέσεις - μελέτες για την αναγκαιότητα κατεπείγουσας εξερεύνησης - εκκαθάρισης του χώρου αυτού λόγω των σοβαρών εγκυμονούντων κινδύνων για την ασφάλεια των πολιτών, μέσων και εγκαταστάσεων. Το θέμα παραμένει σε επικίνδυνη εκκρεμότητα με ευθύνη των αρμοδίων οργάνων της τοπικής Δημοτικής Αρχής.

Θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

                       α. Τα αναφερόμενα παλαιά/επικίνδυνα πυρομαχικά ευρισκόμενα στους τόπους εγκατάλειψής τους δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με έμψυχο ή άψυχο υλικό, δεν θα εξασκηθούν μη προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες που δεν συνάδουν με την ιδιότητά τους και την ιδιαιτερότητά τους, σ' αυτές τις περιπτώσεις καθίσταται λίαν επικίνδυνα και φονικά όργανα. Τον χειρισμό και τις τεχνικές διαδικασίες αντιμετώπισής τους τον γνωρίζουν μόνο ειδικοί επί τούτου πυροτεχνουργοί.

                       β. Σε περίπτωση ανεύρεσης από πολίτες τέτοιου είδους επικίνδυνων πολεμικών υλικών όπως είναι τα πυρομαχικά, θα πρέπει με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να μη τα αγγίζουν, να μη τα μετακινούν, να μη τα μεταφέρουν και ούτε να εξασκήσουν οποιαδήποτε δια χειρός ενέργεια επ' αυτών, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουν τις τοπικές αρχές ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό) ούτως ώστε με δικές τους ενέργειες οι αρχές αυτές, να ειδοποιήσουν τα αρμόδια όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων (Πυροτεχνουργούς, ΟΥΚ) προκειμένου να προβούν στην περισυλλογή, εξουδετέρωση - καταστροφή αυτών. »

"ΜΑΓΝΗΤΟΜΕΤΡΙΚΗ" Explosives Experts.

Γιώργος Χριστοφ. Μουρελάτος Ανχης ε.α Ειδ. Αρχιτεχνίτης Πυροτεχνουργός.

Διοικητικός - Τεχνικός Διευθυντής




00 inkefalonia general ad 300X250