H θέση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για τον προϋπολογισμό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 11:27

H θέση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για τον προϋπολογισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης τοποθετήθηκε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προς έγκριση είναι ο χειρότερος των μνημονιακών χρόνων, καθώς κατακρημνίζει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους με τη δραστική μείωση των δαπανών υγείας και ασφαλιστικών ταμείων, διαλύει την εκπαίδευση και υποβαθμίζει περαιτέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού αφαιρεί απ’ την οικονομία, επιπρόσθετα στη μέχρι σήμερα αφαίμαξη, πόρους 6 δις ευρώ. Αυτό προκύπτει από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, κυρίως μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών, καθώς και τη φορολόγηση της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα πραγματοποιείται μια δραστική περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες κυρίως στους τομείς της υγείας (φαρμακευτική δαπάνη, ΕΟΠΠΥ και νοσοκομεία), της κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεις και εφάπαξ) των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και των δαπανών για την παιδεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις αυτοί τομείς αναμένεται να συμβάλλουν στο επόμενο κύμα «διαθεσιμότητας» και απολύσεων από το δημόσιο τομέα.

Η Βουλευτής στην ομιλία της στη Βουλή επικεντρώθηκε στην επίδραση που ο προϋπολογισμός της φτωχοποίησης θα έχει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οπως αναδεικνύεται οι νησιωτικές περιοχές οδηγούνται σε απομόνωση, απαξίωση και περιβαλλοντική υποβάθμιση με την εφαρμογή ρυθμίσεων υπέρ των μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων εις βάρος τόσο της περιβαλλοντικής προστασίας όσο και των μικρο-μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω της υπερφορολόγησης. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και των δημοσίων εκτάσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ετσι βλέπει ο πρωθυπουργός τη «φυσιολογική Ελλάδα». Με την απόλυτη εξαθλίωση και φτωχοποίηση. Με την ανεργία να καλπάζει. Με 350.000 οικογένειες να ζουν χωρίς ρεύμα. Με την περικοπή των συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Με την περικοπή των δαπανών υγείας, στερώντας από τους συμπολίτες μας πρόσβαση στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη. Είναι καιρός να ανατραπεί αυτό το σκηνικό προς όφελος της προστασίας της κοινωνίας, για μια παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη προς όφελος όλων.

                                                                         

                                                Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2013 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250