Ηλίας Μπεριάτος για ΤΕΙ : Όχι στις Δημόσιες σχέσεις, Ναι στην αντισεισμική τεχνολογία

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 09:17

Ηλίας Μπεριάτος για ΤΕΙ : Όχι στις Δημόσιες σχέσεις, Ναι στην αντισεισμική τεχνολογία

Αντισεισμική τεχνολογία ή δημόσιες σχέσεις ;; Για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων -και πάλι- ο λόγος

Με αφορμή τις αντιδράσεις για όσα ανέφερα σε συνέντευξη τύπου και στη  διάρκεια των εργασιών του συμποσίου του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) στις 30 Νοεμβρίου 2013,  σχετικά με  το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, έχω να δηλώσω τα εξής:

Η θέση μου για το ΤΕΙ είναι διατυπωμένη αναλυτικά με τετρασέλιδη ανακοίνωση μου (3-2-2013) την εποχή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ (κάποιοι που θέλουν να την αγνοούν μπορούν να ανατρέξουν στα αρχεία των τοπικών ΜΜΕ) καθώς και με παρεμβάσεις μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Υποστήριξα τότε και υποστηρίζω και σήμερα ότι για να διασωθεί και στηριχθεί το ΤΕΙ (είτε ως ανεξάρτητο ίδρυμα είτε κάτω από την ομπρέλα ενός ενιαίου ανώτατου ιδρύματος στην περιφέρεια) πρέπει να επικεντρωθεί στον βασικό του ρόλο που είναι η προαγωγή της τεχνολογίας. Γι’ αυτό και το ΙΚΙ θέλησε να στηρίξει και να προβάλει το ΤΕΙ  με την σωστή του διάσταση, δηλαδή την τεχνολογική. Και το έκανε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους αξιόλογους επιστήμονες που δουλεύουν αθόρυβα στα τεχνολογικά τμήματα..

Εξ’ άλλου την ανάδειξή του σε διεθνή πόλο καινοτομίας επιδιώκει και το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησής του!. Επομένως, τμήματα όπως αυτό των δημοσίων σχέσεων δεν έχουν θέση στο ΤΕΙ αυτό αλλά ούτε και σε κανένα άλλο ΤΕΙ της χώρας..Αντί  αυτού  θα μπορούσαμε να έχουμε άλλο ή άλλα τμήματα που έχουν άμεση σχέση όχι μόνο με τεχνολογία αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας όπως π.χ. ένα τμήμα αντισεισμικής τεχνολογίας και δομικών κατασκευών ή και άλλα χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα που δεν μπορούμε αναπτύξουμε εδώ. Τα νησιά μας έτσι, όχι μόνο δεν θα έχαναν αλλά θα κέρδιζαν περισσότερα. ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Η θέση μου αυτή έτυχε μάλιστα θετικής ανταπόκρισης και από τους καθηγητές των τμημάτων Αργοστολίου και Ζακύνθου που τόνισαν επιπλέον ότι χρειάζεται να υπάρχει συνάφεια των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων ενός τεχνολογικού ιδρύματος. Και φυσικά, συνάφεια μεταξύ του τμήματος δημοσίων σχέσεων και τμημάτων τεχνολογίας τροφίμων και γεωπονίας ή τεχνολογίας περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτη.     

Σέβομαι κάθε άποψη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να εκφράσω τη δική μου έστω κι’ αν αυτή είναι αντίθετη με εκείνη των τοπικών αιρετών εκπροσώπων ή   της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ. Κανένας δεν κατέχει το αλάθητο. Επομένως μάλλον καλή υπηρεσία προσφέρω διατυπώνοντας μια αντίθετη άποψη (όπως συνηθίζεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα..). 

Όσον αφορά τώρα την «ανοδική πορεία» ενός τμήματος που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έχει … ένα μόνο μόνιμο μέλος (και μάλιστα καθηγητή της πιο μικρής βαθμίδας) και που η «φήμη του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα» σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής, δεν αρκεί ο χώρος να επεκταθώ εδώ. Θα πρότεινα λοιπόν στα μέλη της Δ.Ε. ένα δημόσιο ανοικτό διάλογο με συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών από όλα τα τμήματα του ΤΕΙ καθώς και πανεπιστημιακούς δασκάλους που κατάγονται από τα νησιά μας και αγωνιούν για το τόπο τους, για να συζητήσουμε νηφάλια τη σκοπιμότητα ύπαρξης του τμήματος δημοσίων σχέσεων στο ΤΕΙ- ΙΝ αλλά και να κρίνουμε με κριτήρια και δείκτες το ερευνητικό και επιστημονικό έργο του καθώς και όλων των άλλων τεχνολογικών τμημάτων.

Τέλος σε σχέση με την μη ύπαρξη αιρετής διοίκησης στο ΤΕΙ, και επειδή ως καθηγητής ΑΕΙ γνωρίζω πολύ καλά πως γίνονται αυτά, θα επαναλάβω προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής αυτό που είπα στη συνέντευξή μου (που προφανώς ΔΕΝ έκαναν τον κόπο να ακούσουν προτού κάνουν την ανακοίνωση τους..): Ότι δηλαδή τις ευθύνες γι’ αυτό φέρουν κυρίως όλες οι προηγούμενες διοικούσες, με την  σημερινή να φέρει τις λιγότερες, προφανώς λόγω της αναστολής προσλήψεων στη διάρκεια της θητείας της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τίποτα….

Η παρέμβασή μου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έγινε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας αλλά και σε όλη την δομή της εκπαίδευσης. Ήδη πλανάται η πληροφορία ότι επίκειται συνολικότερη «εκκαθάριση»  του συστήματος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ... 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250