Mαζέψτε τις ευχές σας για αυτό το βράδυ!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 15:07

Mαζέψτε τις ευχές σας για αυτό το βράδυ!

Ιδανική για την παρατήρηση μετεωριτών είναι η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 κορυφώνεται η πτώση των Λυριδών.

Το θέαμα της πτώσης των Λυριδών θα είναι εντυπωσιακό,καιρού επιτρέποντος, καθώς το φαινόμενο συνδυάζεται με νέα Σελήνη το βράδυ του Σαββάτου 21/4, πράγμα που σημαίνει ότι ο ουρανός θα είναι σκοτεινός.

Στο αποκορύφωμα του φαινομένου αναμένεται να πέφτουν δέκα έως 15 διάττοντες αστέρες ανά ώρα. Τα πεφταστέρια θα είναι ορατά στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Η βροχή των Λυριδών οφείλεται στα απομεινάρια του κομήτη C/1861 G1, γνωστού και ως κομήτη Θάτσερ. Η τροχιά του κομήτη διαγράφεται στον βόρειο αστερισμό της Λύρας, κοντά στα όρια του Ηρακλή, εξ ού και η ονομασία των μετεωριτών.

Ο μετεωρίτης είναι ένα ουράνιο σώμα που έλκεται από τη βαρύτητα της Γης. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, πράγμα που προκαλεί την χαρακτηριστική μορφή ενός μετεωρίτη, γνωστό και ως «πεφταστέρι».

Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα.