12ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΚΙ: Περιβάλλον, ενέργεια, τεχνολογία - Βράβευση από το ΙΚΙ του Ρωσσέτου Λούζη και καθηγητών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 07:49

12ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΚΙ: Περιβάλλον, ενέργεια, τεχνολογία - Βράβευση από το ΙΚΙ  του Ρωσσέτου Λούζη και καθηγητών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Με την ενεργό συμμετοχή αξιόλογων συμπολιτών μας και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 30 Δεκεμβρίου 2013, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου 'Κέφαλος' το 12ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα Περιβάλλον, Ενέργεια, Τεχνολογία που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και το ΤΜΧΠΠΑ, με την υλικοτεχνική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης το Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) και την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθώς και άλλων φορέων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κουρής, ο αντιδήμαρχος κ Σ. Σαββαόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σ. Γαλιατσάτος ενώ παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ κ. Σ. Τραυλός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Υ.Θ. Άτρου, κ. Γ. Σταματάτος, ο καθηγητής και ιστορικός κ. Π. Πετράτος και άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Στη πρωινή συνεδρία έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις που αφορούσαν το Περιβάλλον και την Ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα και στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου: και τις γεωπολιτικές τους όψεις καθώς για τους Υποθαλάσσιους Ενεργειακούς Πόρους και τις Πιθανές Επιπτώσεις στο Θαλάσσιο Σύστημα. Επίσης διαβάστηκε παρέμβαση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Παραγωγή ενέργειας, αλλά με τι κόστος;» Τέλος έγινε εισήγηση από τον Ρωσσέτο Λούζη, Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) Κεφαλληνίας για τα 60 χρόνια ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Ο κ. Ρωσσέτος Λούζης τιμήθηκε από το ΙΚΙ για «Για την σημαντική μακροχρόνια συμβολή του στην ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας καθώς και για την διαχρονική πολιτιστική προσφορά του στην τοπική κοινωνία»

Στην μεσημβρινή συνεδρία έγιναν εισηγήσεις κυρίως από τους καθηγητές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για τεχνολογικές καινοτομικές εφαρμογές για το περιβάλλον και την ενέργεια στην περιοχή του Ιονίου. Ο καθηγητής Γ. Σαμαράς (Τμήμα τεχνολογίας Τροφίμων-Αργοστόλι) και οι επίκουροι καθηγητές Α. Καλημέρης (Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος -Ζάκυνθος), Γ. Ηλιάδης και Δ. Κατερέλος (Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου –Ληξούρι) τιμήθηκαν από το ΙΚΙ για το επιστημονικό, διδακτικό και ερευνητικό τους έργο και ιδιαίτερα για την εφαρμογή των καινοτομικών προγραμμάτων που παρουσίασαν στις εισηγήσεις τους. Στο πρόσωπό τους, το ΙΚΙ, θέλησε να τιμήσει το ΤΕΙ ως διεθνή πόλο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας.

Στην απογευματινή συνεδρία έγιναν εισηγήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιομάζα) από εκπροσώπους διαφόρων σχετικών φορέων και ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση. Στον συμπατριώτη μας Νίκο Δαναλάτο, καθηγητή Γεωργίας και οικολογίας φυτών, της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δόθηκε από το ΙΚΙ τιμητικό δίπλωμα
Για το αξιόλογο επιστημονικό, διδακτικό και ερευνητικό του έργο και ιδιαίτερα για την συμβολή του στην πραγματοποίηση καινοτομικών προγραμμάτων σχετικών με την «Παραγωγή ενέργειας από καλλιεργούμενη βιομάζα»

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με τον συντονισμό του Η. Μπεριάτου και τη συμμετοχή των: Ν. Δαναλάτου καθηγητή και αναπληρωτή πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σ. Λουμάκη προέδρου ΣΠΕΦ, Γ. Κωνσταντάκη εκπροσώπου της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, Ν. Στεφανάτου εκπροσώπου ΚΑΠΕ, Α. Λάντου εκπροσώπου Περιφερειακής Ενότητας Κ-Ι , Σ. Τραυλού, προέδρου νομαρχιακής επιτροπής Κ-Ι του ΤΕΕ. Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση και διάλογος μεταξύ των εισηγητών και του ακροατηρίου

Στρογγυλό τραπέζι PB300294

*******
Το ΙΚΙ επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση του συμποσίου και κυρίως τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες από την Κεφαλονιά και τα άλλα Ιόνια Νησιά και ιδίως τους καθηγητές και επιστημονικούς συνεργάτες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΠΙΝ και τους εκπροσώπους των κεντρικών φορέων που ήλθαν στο Αργοστόλι.

Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους υποστηρικτές του συμποσίου: στην ΚΕΔΗΚΕ και στον Πρόεδρο της κ. Α. Κωνσταντάκη για τη προσφορά ροφημάτων- αναψυκτικών και την όλη υλικοτεχνική στήριξη.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός καθώς και στους τεχνικούς του Δημοτικού Θεάτρου για την πολύτιμη βοήθεια τους στην απρόσκοπτη και επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250