«Επιχείρηση καθαρές τιμές»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 07:35

«Επιχείρηση καθαρές τιμές»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ,ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουν ετοιμάσει μίνι θεσμικό πλαίσιο με διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν στο να γίνουν πιο διάφανες οι σχέσεις βιομηχανίας και λιανικού εμπόριου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια, στο παρελθόν είχε πάρει το όνομα: «Επιχείρηση καθαρές τιμές» ,αλλά δεν υλοποιήθηκε . Οι παροχές όπως εκπτώσεις, πιστωτικά σημειώματα κ.λπ. ανάμεσα σε βιομηχανίες και λιανικό εμπόριο έβγαζαν κερδισμένες μόνο τις δύο πλευρές, καθώς οι μειώσεις δεν περνούσαν τελικά στην κατανάλωση. Σκοπός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχουν μειώσεις επί της τιμής χονδρικής.  

Οι καινούριες διατάξεις:

- Θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές να αναγράφουν στα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους προς τις αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ τα πιστωτικά σημειώματα που δίνουν. Πρακτική που ακολουθείται όταν οι επιχειρήσεις λιανικής πετυχαίνουν πωλήσεις - στόχους και παίρνουν δώρο είτε επιπλέον προϊόντα είτε καλύτερες τιμές.

- Θα ορίζουν προϋποθέσεις για το πότε οι «αλυσίδες» θα εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στις βιομηχανίες. Για την ακρίβεια θα ορίζεται πως οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει να αποδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο κόβουν αυτά τα τιμολόγια.
Αν π.χ. μία « αλυσίδα» εκδίδει τιμολόγιο για την τοποθέτηση προϊόντων σε καλή θέση στο ράφι, θα πρέπει να αποδείξει ποια είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι παροχές αυτού του είδους στις «αλυσσίδες» δίνονται εκ των υστέρων και δεν μετακυλίονται εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην αγοράζουν τόσο φθηνά τα προϊόντα όσο θα έπρεπε.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250