Τι ισχυρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τον νέο φόρο ακινήτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 07:38

Τι ισχυρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τον νέο φόρο ακινήτων

Με ανακοίνωσή του, το Υπ. Οικονομικών αναφέρει τα εξής:«Τα σχετικά δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας, είναι πέρα για πέρα ανακριβή και δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου, εφ' όσον: • Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές. • Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:

-Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.

-Και το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.

• Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Τέλος, δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», όπως κακώς αναφέρεται. Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι απ' αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος.»