Ανακοίνωση ΔΗΜ.ΑΡ. για Κοινοπραξία Ανωτάτων Ιδρυμάτων Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 11:50

Ανακοίνωση ΔΗΜ.ΑΡ. για Κοινοπραξία Ανωτάτων Ιδρυμάτων Ιονίων Νήσων

Η Κοινοπραξία Ανώτατων Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, αποτελεί κύρια θέση του προγράμματος της ΔΗΜ.ΑΡ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης έχει συμβάλλει και πιστεύει στην αξία αυτού του έργου. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και θα γίνει η σύμπραξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την ονομασία Πανεπιστήμιο Ιονίων «Διονύσιος Σολωμός», παρά τις αγκυλώσεις του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΔΕΠ, του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

• Η Συμβολή της ΔΗΜ.ΑΡ διαχρονικά για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου είναι μεγάλη. Η κοινοπραξία, θα αποτελέσει δικαίωση για τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία πραγματοποίησε σειρά δράσεων γύρω από αυτό.

• Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από το 2011 με την κατάθεση δύο ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων προς την τότε Υπουργό Παιδείας, για την αναβάθμιση του ΤΕΙ και την λειτουργία του με πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου διδακτικού προσωπικού και για την μη εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών σε τρία Τμήματα του Ιδρύματος. Τις ερωτήσεις έκαναν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης (ημερομηνίες: 28/3/2011 & 16/5/2011 ).

• Στην δημιουργία Επιτροπής Σοφών για τη διάσωση του Ιδρύματος, η ΔΗΜ.ΑΡ δήλωσε την αμέριστη βοήθειά της.
• Στη συνέχεια 27-1- 2012, η Ν.Ε. έκανε εκδήλωση στην Κεφαλονιά, εκ νέου για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με την παρουσία της βουλευτή Μαρίας Ρεπούση, υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ.

• Με την ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο του σχεδίου Αθηνά για την Παιδεία το 2013, ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε την κοινοπραξία των ΑΕΙ με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα κα, για την απαραίτητη αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

• Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις και ανακλήσεις και με την παρέμβαση πολλών φορέων της Κεφαλονιάς και της Δ.Ε, παρέμεινε στα Ιόνια Νησιά με συγχωνεύσεις Τμημάτων, αλλά δυστυχώς με μεταβατική λειτουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι. Το ισχυρότερο και πολυπληθέστερο Τμήμα Δ.Σ.Ε. από άποψη αριθμού φοιτητών (±1200) προορίζεται να συγχωνευθεί με Τμήμα του ΤΕΙ στον Πύργο της Ηλείας το 2018, χωρίς να παίρνει πρωτοετείς φοιτητές και αλλάζοντας παράλληλα την επιστημονική του ταυτότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους φοιτητές που ξεκίνησαν με συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών και θα καταλήξουν με εντελώς διαφορετικό. Η ΔΗΜ.ΑΡ μέσω του Τομέα Παιδείας, έκανε πολλές παρεμβάσεις στον αρμόδιο Υπουργό για την ανάκληση αυτής της απόφασης.

• Ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας της Κ.Ε., επισκέφθηκε την Κεφαλονιά στις 24 & 25 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ.Αλ. Παρίση και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή. Παραβρέθηκε επίσης στην ορκωμοσία των φοιτητών του Τμήματος ΔΣΕ και χαιρέτησε την εκδήλωση.

• Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι, εφόσον αυτή η εξαγγελία «λάβει σάρκα και οστά» με διασφάλιση σχέσης ισοτιμίας και με δεδομένη την αυτονομία των Ιδρυμάτων, θα αποτελέσει ιστορική απόφαση για τα νησιά μας, αλλά και για ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπ/ση. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας αποτελεί απαραίτητη και βασική προϋπόθεση.

Μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιουργεί στη χώρα μας η οικονομική κρίση και με την παράλληλη ρευστότητα της πολιτικής σκηνής, η ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε μία δράση που φαίνεται ότι οδηγείται στην υλοποίησή της. Εάν δεν βιώσουμε μία νέα ανάκληση και παλινδρόμηση απόφασης της κυβέρνησης, η κοινοπραξία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει μία ιστορική πραγματικότητα




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250