To KKE σχετικά με το θέμα των Ρομά στο Ληξούρι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 19:36

To KKE σχετικά με το θέμα των Ρομά στο Ληξούρι

H ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις για την προσωρινή (6μηνη) εγκατάσταση ΡΟΜΑ στην «Βίλλα Αντύπα», στο Ληξούρι, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου (ΔΣ) Κεφαλονιάς, θεωρεί ότι, αντικειμενικά, αναδεικνύεται το συνολικότερο ζήτημα της εγκατάστασης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Την απόφαση ακολούθησε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και συλλήψεις ΡΟΜΑ στο Αργοστόλι, που τους έχουν εξαναγκάσει να ζουν σε κοντέινερς στα σφαγεία, με την κατηγορία της «ρευματοκλοπής». Η πρωτοφανής ανασκευή της απόφασης του ΔΣ στη συνέχεια, στο όνομα ότι έγινε λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών συμβούλων, και το σιγοντάρισμα ή η σιωπή των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων στην εξέλιξη αυτή αναδεικνύουν βαριές πολιτικές ευθύνες για την έξαρση του ρατσισμού σε βάρος συμπολιτών μας.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ηχηρά ότι τόσο η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και όλων των προκατόχων της, όσο και η διαχείρισή της από την τοπική διοίκηση, δεν μπορούν να δώσουν καμιά λύση για το λαό, πολύ περισσότερο για κοινωνικές ομάδες με εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουνε μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμη και περιθωριοποίησης, όπως είναι οι ΡΟΜΑ. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των ομάδων απαιτούνται ειδικά μέτρα, κονδύλια, υπηρεσίες, υποδομές για να ενταχθούν ολόπλευρα στην κοινωνία. Αντί να προβλέπονται κατάλληλες κοινωνικές παροχές, που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, τους έχουν καταδικάσει να αντιμετωπίζονται σαν περιφερόμενα σκουπίδια, να ζουν άστεγοι, μέσα στη βρωμιά, την αμορφωσιά και την ανέχεια, με παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εμβολιασμών, ενημέρωσης για ζητήματα πρόληψης ασθενειών, σχέσεων των δύο φύλλων, οικογενειακού προγραμματισμού κ.ά.

Μέχρι σήμερα το αστικό κράτος, (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και τοπικές διοικήσεις), όποτε ασχολούνται μαζί τους, το κάνουν γιατί κυρίως αποβλέπουν στον προσεταιρισμό τους και στην ψηφοθηρική αξιοποίησή τους. Αξιοποιούν μάλιστα και το τμήμα κυρίως εκείνων των Τσιγγάνων που διασυνδέεται με διάφορους τρόπους με τμήματα του αστικού πολιτικού συστήματος και του ελληνικού κεφαλαίου και εμπλέκεται σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

H ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ τονίζει ότι στις σημερινές πιο οξυμμένες συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση για όλο το λαό, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και ο ρατσισμόςείναι απαραίτητοι για το σύστημα και τις δυνάμεις που το υπηρετούν, γιατί αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού. Αυτή την πραχτική αντικειμενικά εξυπηρετούν οι δηλώσεις επιχειρηματικών φορέων, πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσώπων τοπικής διοίκησης με αφορμή την προσωρινή εγκατάσταση των ΡΟΜΑ στη «Βίλλα Αντύπα». Αυτή την πρακτική εξυπηρετεί το παιχνίδι της ανασκευής της απόφασης του ΔΣ. Αυτή την πρακτική εξυπηρετεί η αστυνομική επέμβαση στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Αργοστόλι. Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ως κυβερνήσεις, ως τοπικές διοικήσεις, ως «κοινωνικοί εταίροι» της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ποτέ δεν μερίμνησαν ακόμη και για τα στοιχειώδη προβλήματα των ΡΟΜΑ. Ακόμη και σήμερα δεν προτείνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο, επενδύουν σε ψηφοθηρικές και άλλες στοχεύσεις, υιοθετώντας τα πιο άγρια και απάνθρωπα ένστικτα που προωθεί ο ρατσισμός και που ενστερνίζεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η Χρυσή Αυγή.

Η ίδια η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για πρόχειρη εγκατάσταση σε έναν ακατάλληλο μισοκατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο για χρόνια χώρο, όπως είναι η «Βίλλα Αντύπα», αποκαλύπτει και την καθοριστική ευθύνη της όπως και όλων των προηγούμενων. Ξεκαθαρίζουμε ότι αν είναι μία φορά απαράδεκτος ο χώρος που ζουν, είναι δέκα φορές πιο απαράδεκτο το να πεταχτούν στο δρόμο στο όνομα της εξεύρεσης καλύτερων συνθηκών, όπως λένε ορισμένοι για να καλύψουν το ρατσισμό τους. Χρόνια τώρα έχουν γκετοποιήσει τους ΡΟΜΑ (στο χώρο των σφαγείων Αργοστολίου κυρίως), χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης ρεύμα, νερό, συνθήκες υγιεινής κ.ά., κατάσταση που εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι ΡΟΜΑ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου. Θεωρεί επίσης ότι η μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξή τους στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας. Πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς, αντιμετώπισή τους όπως:

• Να ενθαρρυνθούν οι ΡΟΜΑ για πλήρη, σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα.
• Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να νομιμοποιηθούν οι ΡΟΜΑ που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.
• Να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί, τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των ΡΟΜΑ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο.
• Να εξευρεθεί χώρος εγκατάστασής τους ενταγμένος στο σχέδιο πόλης και να δημιουργηθεί οδικό δίκτυο και υποδομές (αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, παροχή ύδατος, σχολεία, ιατρεία, δημόσια μέσα μεταφοράς κλπ.).
• Να οικοδομηθούν κατοικίες από τον ΟΕΚ με δωρεάν παροχή (ή με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους) και δημιουργία οργανωμένων χώρων υποδοχής όσων ασχολούνται με εποχιακή εργασία.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 29 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

H ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ




00 inkefalonia general ad 300X250