Άννα Καλογηράτου : Όταν η Ελλάδα πάει Αμερική

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 10:59

Άννα Καλογηράτου : Όταν η Ελλάδα πάει Αμερική

Μια επιτυχημένη προσπάθεια τεσσάρων ημερών κατάφεραν να διοργανώσουν οι Έλληνες του συλλόγου του Αγίου Θωμά στο Cherry Hill του Νew Jersey. Περισσότεροι από 20 χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένοι παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο τετραήμερο γεγονός της Αγοράς του Αγίου Θωμά για να απολαύσουν παραδοσιακές λιχουδιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να θαυμάσουν έργα τέχνης από Έλληνες κατοίκους της Αμερικής και φυσικά να χορέψουν και να τραγουδήσουν με την ψυχή τους.

Από την πρώτη στιγμή που πατάει κανείς το πόδι του στην αυλή του Αγίου Θωμά η μύτη πλημμυρίζει με μυρωδιές από ζεστό ελληνικό καφέ, λουκουμάδες, πίτες και φαγητά κάθε λογής την ίδια στιγμή που η παραδοσιακή μουσική μεταφέρει κάθε Έλληνα στην πατρίδα του.

Η αίσθηση της ενότητας κράτησε την ατμόσφαιρα ζεστή παρά το σχετικό κρύο για την εποχή, ενώ το γεγονός ότι από παντού ακούγονταν άνθρωποι, ακόμη και μικρά παιδιά, να μιλούν ελληνικά ήταν τουλάχιστον ανακούφιση! Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, βρήκαμε και εδώ Κεφαλλονίτες, οι οποία μάλιστα επισκέπτονται την πατρίδα μας κάθε χρόνο παρά το μεγάλο ταξίδι.

Μας είπαν πως δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με την ομορφιά του νησιού μας και μας είπαν να δώσουμε τα φιλιά μας σε φίλους και κοινούς γνωστούς. Από κάθε άποψη η διοργάνωση ήταν επιτυχημένη και μας θύμισε πως ακόμη και από την άλλη άκρη του κόσμου μπορούμε να μοιραζόμαστε και να τιμάμε τις παραδόσεις μας σαν να μην έχουμε λείψει μέρα από την Ελλάδα!

Με αγάπη και νοσταλγία από τη μακρινή Αμερική.