Γεράσιμος Φιλιππάτος : «JACTA ALEA EST» (Ο Κύβος Ερρίφθη)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 13:28

Γεράσιμος Φιλιππάτος : «JACTA ALEA EST»  (Ο Κύβος Ερρίφθη)

Στο προφητικό μας κείμενο τον Μάιο 2012 (ως προς το αποτέλεσμα των τοπικών βουλευτικών εκλογών), αφού κάναμε μια αναδρομή στα έργα και ημέρες των δύο φαύλων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από το 1975 και εντεύθεν, γράφαμε επί λέξη: «Τα κριτήρια λοιπόν για την ψήφο του Κεφαλλονίτη πρέπει να είναι καθαρά πολιτικά. Να επηρεαστεί αρνητικά από τα καραγκιοζιλίκια που συμβαίνουν τοπικά και ιδιαίτερα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κόμμα που έχει στερήσει από τον εαυτό του την δυνατότητα να κυβερνήσει την χώρα. Παίζει ρόλο διακοσμητικό του πολιτικού σκηνικού, άκρως παθητικό. Κυριαρχείται από ανθρώπους με αποξηραμένους τους γεννητικούς αδένες της δράσης χωρίς ιδεολογία και πιστεύω. Όσα χρόνια κυβερνάει δεν έχει κατορθώσει να ψελλίσει ούτε απόπειρα κριτικού λόγου και έγκυρης αντίστασης στην ιδεολογική τρομοκρατία της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης. Κυριαρχούμενο από βαθιά συμπλέγματα μειονεξίας περιφέρεται στην πολιτική σκηνή σαν ηττοπαθής Λευκορώσος χωρίς πολιτικό αντίλογο, κριτική αντιπρόταση, διαφορετική εκδοχή, άλλη οπτική. Τα στελέχη της τρέχουν να υιοθετήσουν τη γλώσσα, τα κριτήρια, τις αξιολογήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το συνονθύλευμα που ακούει στο όνομα Ν.Δ. δεν έχει τίποτα δικό της να αντιτάξει στον ιδεολογικό μονόδρομο της κατεστημένης "προοδευτικής" ασυδοσίας γιατί δεν πιστεύει σε τίποτα. Το πνευματικό της κενό είναι ολοφάνερο».

Δεν πέρασαν δύο μήνες από τότε και σχηματίζεται η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς για να «σώσει» την χώρα από τα αδιέξοδα και να τη βάλει στο σωστό δρόμο των μνημονίων. Δηλαδή των απολύσεων, της κινητικότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τώρα τελευταία και των πλειστηριασμών, και επαληθευόμαστε όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά αυτού του κομματικού μηχανισμού που λέγεται κατ΄ επίφαση Νέα Δημοκρατία.

Με αφορμή τα παρατράγουδα και τις απολύσεις εν’ μία νυχτί στην ΕΡΤ, ο υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζαννετάκη!! Φ. Κουβέλης αφήνει γεια στην «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση παίρνοντας μαζί τους δικούς του υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Στην συνέχεια έρχεται ο ανασχηματισμός και μας προκύπτει πιο ξεκάθαρα το λεγόμενο μπλε ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εδώ θα σταθούμε για να φανεί η υποκρισία, ο ταρτουφισμός αλλά και ο αυτοεξευτελισμός των δύο «μεγάλων» κομμάτων που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάντια. Όταν λοιπόν κατηγορείς τον Γιωργάκη Παπανδρέου και τους λοιπούς κολαούζους του για τα πρώτα μνημόνια και κατακεραυνώνεις τις επιλογές τους δεν έρχεσαι αργότερα να συμπράξεις μαζί τους για να βγάλεις δήθεν από την στενωπό τη χώρα. Και καλά τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία για χάρη της νομής της εξουσίας έχουν ξεπουλήσει τα πάντα, ιδεολογίες (αν υπήρχαν ποτέ σε αυτό το κόμμα), τσιτάτα, προγραμματικές δηλώσεις κ.λ.π., ο δύσμοιρος απλός νεοδημοκράτης και πασόκος τι φταίει που έχει χάσει το μπούσουλα με αυτές τις κολεγιές και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αν’ αυτού οι αρλεκίνοι της Ν.Δ. φτιάχνουν μια ωραία αντιπροεδρία της κυβέρνησης στα μέτρα και τα κιλά του Ε. Βενιζέλου, με λειτουργικά έξοδα στον προϋπολογισμό που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ και συγκυβερνούν συναγελαζόμενοι, εις υγεία των κοροΐδων. Αν αυτό δεν είναι κατάντια, ξεπεσμός, καραγκιοζιλίκι, πολιτική «μούργα» φίλοι αναγνώστες τότε τι είναι ;;. Βρείτε εσείς τα κατάλληλα κοσμητικά επίθετα που τους αρμόζουν γιατί εμείς πλέον αδυνατούμε.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση καλείται να σχεδιάσει και υλοποιήσει την τοπική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις αλλά και την πραγματική συμμετοχή των πολιτών, όπως λέει και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος στο πρόταγμα του «τι αυτοδιοίκηση θέλουμε». Καλείται να παρέχει αξιόπιστες ποιοτικές υπηρεσίες αναλαμβάνοντας την ευθύνη ευρύτατων τομέων άσκησης αρμοδιοτήτων. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που συνοδεύεται από το αντίστοιχο πολιτικό κύρος.

Για όλα τα παραπάνω η ηθική, η εμπειρία, η τεχνογνωσία, η καλύτερη δημόσια διοίκηση με πίστη στους κανόνες και τις αρχές της, είναι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης. Προς σε αυτή την κατεύθυνση είδη δουλεύουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μέσω του αυτοδιοικητικού σχήματος «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» με επικεφαλής τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, για να γεννηθεί το καινούργιο, το αποτελεσματικό και αυτές οι δυνάμεις καλούν σήμερα τον Κεφαλονίτη, ανεξάρτητα κομματικής ταυτότητας, να συστρατευθεί μαζί τους. Ο κύβος ερρίφθη!.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι από τη φαιδρότατη πολιτική σκηνή του δύσμοιρου νησιού μας την τελευταία δεκαπενταετία, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, έχει παρελάσει πολύ «μούργα» πολιτικών κερδοσκόπων, λαλίστατων λαϊκιστών χωρίς όρια και αναστολές, αχυράνθρωπων, ταρτούφων, αρλεκίνων, τζιτζιφιόγκων και κάθε λογής πολιτικάντηδων. Όλοι αυτοί φρόντισαν ώστε η κατάντια μας σήμερα να είναι απερίγραπτη και το χάλι και η κατρακύλα που έχουμε περιέλθει ως κοινωνία και νησί να μην έχει τελειωμό. Και ενώ κολυμπάμε σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες μερικές πολιτικές σουπιές συνεχίζουν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί αλλάζοντας χρώμα ανάλογα τις πολιτικές συνθήκες και πουλώντας την ευτελή πραμάτεια τους σαν μικροπωλητές. Γι’ αυτούς θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μέχρι τις εκλογές, καθότι περιμένουμε ορισμένοι από αυτούς να κολυμπήσουν με ιδιαίτερη δεινότητα στα βαλτόνερα της προσδοκόμενης εξουσίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να επαναλάβουμε εδώ, αφού μας το ζήτησαν φανατικοί αναγνώστες μας!!, την τότε αναφορά μας σε σχέση με τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων βουλευτών του Μαΐου 2012, καθότι τους άρεσε η ατάκα και προξένησε το γενικό χάχανο και ασυγκράτητο γέλιο στην παρέα της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης». Λέγαμε λοιπόν ότι αυτά τα φυλλάδια «μας συγκίνησαν!! αφάνταστα, καθώς σε αυτά είναι διάχυτη η προβολή ενός αγοραίου συναισθηματισμού, αντάξιο σκηνοθέτη της Βουγιουκλάκη, Μάρθας Βούρτσης και Ξανθόπουλου (ο βιοπαλαιστής!!, ο ένας από εμάς......ή στην οικοδομή με το μυστρί και το πηλοφόρι!!)» και ο νοών νοείτω.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 3: Πολύ πριν απαξιωθούν τα κόμματα στην συνείδηση του πολίτη, ιδιαίτερα αυτών που άσκησαν την εξουσία και έφεραν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος πρέσβευε την ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση πέρα και έξω από κόμματα και ντιρεκτίβες και το έκανε πράξη από τον Οκτώβριο του 2006 όταν έβαζε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Λειβαθούς. Τώρα βέβαια βλέποντας μερικοί καιροσκόποι ότι το χρίσμα αυτών των κομμάτων είναι περισσότερο κατάρα παρά διευκόλυνση στα σχέδια τους, παίζουν την καραμέλα του ανεξάρτητου συναγελαζόμενοι όμως με τα υψηλά στελέχη αυτών. Υποκρισία;;, βερμπαλισμός;;, ανασφάλεια;;, πολιτικός αντικατοπτρισμός;; Διαλέγεται και παίρνετε.