Η ιστορία της Μονής του Κηπουραίων ξετυλίσσεται στο βιβλίο του Γιώργου Μοσχόπουλου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 08:20

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Ένα καινούργιο αξιόλογο και επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο κυκλοφόρησε του καθηγητή Γιώργου Ν. Μοσχόπουλου, που αναδεικνύει μια γνωστή γωνιά με ιστορική παράδοση του νησιού μας. Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, έχει τον τίτλο «Κηπούρια. Η ιστορική μονή του Ευαγγελισμού (1759-2012). Ένας θύλακας παράδοσης τέχνης παιδείας», Αθήνα 2013, σελ. 334.

Στην έκδοση αυτή γίνεται εκτενής και τεκμηριωμένος λόγος, βασισμένος σε αρχειακή κυρίως έρευνα, στο αρχείο της ίδιας της μονής, στα Κρατικά Αρχεία του νησιού, στο αρχείο της Μητροπόλεως κ.ά., όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, καθώς και σε εκτενέστερη βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Το ιστορικό της ίδρυσης της μονής από τον Ρώσο υπήκοο, μοναχό, Χρύσανθο Πετρόπουλο, η οργάνωση και η λειτουργία της μονής, η οικονομική της κατάσταση με ονομαστική καταγραφή των σέμπρων και λεπτομερή περιγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας και κυρίως η πνευματική ταυτότητα της μονής, που ήταν πραγματικά κέντρο τέχνης και παιδείας στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν τα Επτάνησα, όπως προκύπτει από τους σωζόμενους καλλιτεχνικούς θησαυρούς και την πλουσιότατη βιβλιοθήκη, όλα αυτά, με γλαφυρότητα, αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση εκτίθενται από τον συγγραφέα.

Έγγραφα της μονής, που δημοσιεύονται σε παράρτημα του βιβλίου, που έχουν σχέση με οικονομικά της μονής, με τα σωζόμενα βιβλία και χειρόγραφα, με κλοπές που συνέβησαν στη μονή και με αφορισμούς που συντάχθηκαν και εστάλησαν από τη Μητρόπολη, κατά των κλεπτών, όλα αυτά αναδεικνύουν ένα βιβλίο βασικό για την ιστορία της Κεφαλονιάς. Το βιβλίο διατίθεται από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και από τα βιβλιοπωλεία του νησιού καθώς και από το βιβλιοπωλείο του Διον. Καραβία (Κεντρική διάθεση) Ασκληπιού 35, τηλ. 210-3620465, Αθήνα.




00 inkefalonia general ad 300X250