Ξεκινά από την 1η Σεπτέμβρη η διάθεση προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 09:28

Ξεκινά από την 1η Σεπτέμβρη η διάθεση προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας»

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας» (ληγμένα), πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα υπόλοιπα τρόφιμα και με πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας» και θα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

 Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Σημειώνεται ότι την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής και ότι απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Απαγορεύεται επίσης η διάθεση τέτοιων προϊόντων σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Τα πρόστιμα

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας»: 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα: 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας: 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης: 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας» σε χαμηλότερη τιμή: 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Οι όροι πώλησης των προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας» περιγράφονται στους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.

Δήλωση υφυπουργού

“Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει" υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σημειώνοντας ότι προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ». «Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει» καταλήγει.