Απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας για τον Μάρτιο 2012

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 15:29

Απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας για τον Μάρτιο  2012

Συνεχίζεται η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάρτιο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Α. Τροχαία Ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα τον Μάρτιο του 2012 συνέχισαν την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ποιο αναλυτικά σημειώθηκε ένα ελαφρύ τροχαίο ατύχημα έναντι 9 το 2011, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν με σοβαρό τραυματισμό και τα πέντε με ελαφρύ.

Αντίστοιχη είναι και η μείωση στους παθόντες από τα τροχαία ατυχήματα αφού την φετινή περίοδο σημειώθηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός έναντι δεκατριών τον Μάρτιο του 2011( 7 σοβαροί τραυματισμοί και 6 ελαφρά).

Β. Δράσεις πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων

Οι Υπηρεσίες τροχαίας επιδιώκοντας τόσο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών –παραβάσεων που τα δημιουργούν εντείνουν την παρουσία και τους ελέγχους που πραγματοποιούν στο οδικό δίκτυο.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιου του 2012 βεβαιώθηκαν (957) παραβάσεις έναντι (768) την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τις παραβάσεις αυτές οι πλέον σημαντικές αφορούσαν :

• 220 για υπερβολική ταχύτητα

• 85 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

• 39 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

• 24 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

• 29 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

• 4 για αντικανονικό προσπέρασμα

Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Οι υπηρεσίες τροχαίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και σε τακτική βάση παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας

www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες Συμβουλές, οδηγίες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και διαρκής ενημέρωση για τα σημεία του Εθνικού Οδικού δικτύου στα οποία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται ότι οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων εντοπίζονται:

• Στην παραβίαση των ορίων ταχύτητας

• Στην οδήγηση ενώ έχω καταναλώσει αλκοόλ

• Στην μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους

• Στην παραβίαση κυκλοφοριακών σημάνσεων

Η οδική ασφάλεια είναι στα χέρια μας και είναι δική μας ευθύνη να προστατεύσουμε την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας και των συνανθρώπων μας