Για την εφαρμογή του μειωμένου Φ.Π.Α. στην εστίαση θα ακολουθήσουμε το «γαλλικό μοντέλο»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 13:55

Για την εφαρμογή του μειωμένου Φ.Π.Α. στην εστίαση θα ακολουθήσουμε το «γαλλικό μοντέλο»

Κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης συναντήθηκε σήμερα(22/07/13) με τις διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) για την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Μετά την συνάντηση, οι συμμετέχοντες , έκαναν δηλώσεις  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι το μέτρο είναι προσωρινό- ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου- και όλοι οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε το μέτρο να μονιμοποιηθεί. Γνωστοποίησε ότι το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία το 2009 και εκεί έγινε ένα σύμφωνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να λειτουργήσει στην πράξη .
(Στη Γαλλία, τα Επιμελητήρια, εξέδιδαν ένα ειδικό σήμα το οποίο έγραφε "χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότερες τιμές" και ,λειτουργούσε ως πιστοποίηση γι αυτούς που έμπαιναν στα συγκεκριμένα εστιατόρια, ότι ,πράγματι, τα εστιατόρια αυτά είχαν χαμηλότερες τιμές.)
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρότεινε στους κοινωνικούς εταίρους την υιοθέτηση του «γαλλικού μοντέλου» και οι κοινωνικοί εταίροι το αποδέχτηκαν. Όποια εστιατόρια μπαίνουν σε αυτό το σύμφωνο θα υποχρεούνται να έχουν παλιές και νέες τιμές προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να μειωθεί η φοροδιαφυγή, διότι στον κλάδο της εστίασης είναι αυξημένη. Σημείωσε ότι η φορολογική διοίκηση θα λάβει μέτρα αυστηροποίησης των ισχυόντων για τους φοροφυγάδες-π.χ. άμεσο κλείσιμο- και θα εντείνει τους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι θα εξετασθεί εάν υπάρχουν κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να «εμφανιστεί» ο αφανής τζίρος και να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα των επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού ανάφερε ότι το μέτρο του μειωμένου Φ.Π.Α αποτελεί ένα κομβικό σημείο διότι θα επιτρέψει τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων πακέτων και ζήτησε αυστηρούς ελέγχους για μείωση παραβατικότηττας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ικανοποίηση για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου που ήταν παλιότερα, πρόταση του Συνδέσμου και υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείνουν άμεσα τα καταστήματα σε περίπτωση που δεν κόβονται αποδείξεις Ο Πρόεδρος ανάφερε, επίσης, ότι είναι λάθος το μέτρο αυτό να είναι προσωρινό διότι τώρα συμφωνούνται τα «πακέτα» για την επόμενη χρονιά και δεν μπορεί να μη γνωρίζουμε στο άμεσο μέλλον με τι ΦΠΑ θα τιμολογηθούν !

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι πρέπει να περάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Κοινοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χορήγηση σημάτων σε αυτούς που θέλουν να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ στον καταναλωτή και σε εκείνους που θέλουν να περάσουν μερικώς τη μείωση.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ που εκπροσωπεί τις επώνυμες οργανωμένες αλυσίδες εστίασης δεσμεύτηκε ότι στις ήδη μειωμένες τιμές θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις- αντιληπτές από τον καταναλωτή και ότι ο Σύνδεσμος θα επικοινωνήσει την σκοπιμότητα του μέτρου. Ο Πρόεδρος δήλωσε με έμφαση ότι πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία στον κλάδο και οι παραβάτες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.




00 inkefalonia general ad 300X250