Για αμπελουργούς : Σημαντικές επισημάνσεις πριν τον τρύγο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 16:18

Για αμπελουργούς : Σημαντικές επισημάνσεις πριν τον τρύγο

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει τον Κεφαλλονίτη και Θιακό αμπελουργό ότι στους συμβατικούς αμπελώνες ένα μήνα περίπου πριν από την πιθανή ημερομηνία τρυγητού κανονίζουμε και οριστικοποιούμε τις τελευταίες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις. Στόχος είναι να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα σταφύλια που θα τρυγηθούν. Οι όποιοι ψεκασμοί χρειαστούν, πρέπει να γίνονται με φυτοφάρμακα, των οποίων η χρήση επιτρέπεται λίγες μέρες πριν από την συγκομιδή.

Ο σωστός προσδιορισμός του τρύγου, έχει καθοριστική σημασία για τη γευστική ισορροπία του κρασιού. Δύο είναι οι δείκτες, που προσδιορίζουν την ακριβή ημερομηνία του τρυγητού. Η περιεκτικότητα των ζαχάρων που δίνουν το βαθμό αλκοόλης και η οξύτητα που επιθυμούμε να έχει το κρασί που θα παραχθεί. Συνήθως ο δείκτης ωρίμανσης, δηλαδή η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα σάκχαρα και την οξύτητα, κυμαίνεται από 20 έως 35.

Ο αμπελουργός οφείλει να επιβλέπει συνεχώς τον αμπελώνα που κοντεύει στην ωρίμανση και να εξετάζει τα σταφύλια. Στην ωρίμανση η όψη και η γεύση των ρογών, αλλάζουν. Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά και τα κουκούτσια ξεχωρίζουν εύκολα από την σάρκα. Η επιδερμίδα στις λευκές ρόγες παίρνει χρώμα χρυσοκίτρινο, στις ερυθρές ερυθροϊώδες και στις μαύρες κυανομελανό.

Όταν ο τρύγος γίνει πριν την ωρίμανση, το γλεύκος δεν θα είναι αρκετά πλούσιο σε σάκχαρα και η οξύτητά του θα είναι αυξημένη. Αντίθετα, εάν τα σταφύλια είναι υπερώριμα, τότε το γλεύκος θα έχει πολλά σάκχαρα και μειωμένη οξύτητα.

Η ποιότητα των σταφυλιών καθώς και η σωστή οινοποίηση, είναι παράγοντες, που προσδιορίζουν την ποιότητα του κρασιού.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250