Από το 2014 ανοίγουν οι σχολές ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 09:41

Από το 2014 ανοίγουν οι σχολές ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης

Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 αναμένεται να λειτουργήσουν οι ιδιωτικές σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Αυτό ευελπιστεί ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ερωτηθείς από «Το Βήμα» ανέφερε πως το θέμα για αυτόν είναι ανοικτό προς διαβούλευση, δεν είναι αντίθετος ως προς τη δημιουργία τους αρκεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά και οι εξετάσεις να γίνονται από το κράτος. Μάλιστα επεσήμανε πως οι απόψεις του για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήταν από τον εποχή που είχε διατελέσει τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας.

 Επίσης ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια από το νέο ακαδημαϊκό έτος να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα σε κτιριακές υποδομές και σε υλικοτεχνική υποδομή ενώ είναι σε γνώση του η δυσκολία των σπουδαστών των ναυτικών σχολών για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι τους.
 
Σημειώνεται πως για την δημιουργικά ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παράγοντες της Ναυτιλίας και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά ζητήματα που έχει συζητήσει ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης κατά τις συναντήσεις του με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών και με τους εφοπλιστές.
 
Οι ναυτεργάτες έχουν επιπλέον επισημάνει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο τους. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς έχει τονίσει χαρακτηριστικά πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν «οι εν ενεργεία έλληνες ναυτικοί αυτή τη στιγμή δεν είναι παραπάνω από 16.000 με 17.000. Εξ αυτών, οι 12.000 είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς, όχι μονάχα φυτοζωεί, δεν ζει, καθώς συντηρούνται με τα εκκλησιαστικά συσσίτια και με τη βοήθεια του Θεού».
 
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 οι σπουδαστές που θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) είναι 1.200, όπως είχε αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον ωστόσο των νέων που αναζητούν διέξοδο στη θάλασσα είναι μεγάλο, γεγονός που γνωρίζουν στο υπουργείο Ναυτιλίας.
 
Ειδικοί σημειώνουν ότι την τελευταία διετία οι προτιμήσεις για τις Ακαδημίες του ΕΝ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και για τη Σχολή Πλοιάρχων αλλά και για τη Σχολή Μηχανικών.
 
Παρά όμως τη μεγάλη άνοδο της προηγούμενης δεκαετίας 2010-2011, το 2012 σημειώθηκε μείωση των πρώτων προτιμήσεων για τις δύο σχολές του Εμπορικού Ναυτικού, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο αφού σε πολλές περιπτώσεις οι εφοπλιστές προτιμούν αλλοδαπούς, σημειώνει σε μελέτη του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος.
 
tovima.gr