6 «οικιακά» λάθη που κοστίζουν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013 13:11

6 «οικιακά» λάθη που κοστίζουν

Αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή για να σας πάρει ο ύπνος, ξεχνάτε (μόνιμα) τον υπολογιστή στην πρίζα και συχνά αφήνετε και κανένα φως ανοιχτό. Από αυτά και μόνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, δε χρειάζεται χαράτσι για να είναι «φουσκωμένος». Είστε έτοιμοι για συμφέρουσες περικοπές;

Λάθος Νούμερο 1: Τηλεόραση

Πολλοί είναι εκείνοι, που αφήνουν μόνιμα τις τηλεοράσεις του σπιτιού τους ανοιχτές. Και στο σαλόνι και στο υπνοδωμάτιο. Για παρέα υποστηρίζουν, αλλά ο λογαριασμός της ΔΕΗ μάλλον αποδεικνύεται πολύ ακριβός φίλος. Η συνήθεια αυτή πρέπει να περιοριστεί σταδιακά, προκειμένου να την αποβάλετε τελείως, αν θέλετε να μη ξοδεύετε άσκοπα χρήματα. Προσοχή, γιατί ακόμη και όταν την έχετε σε κατάσταση «ύπνου» καίτε ρεύμα, αν και όχι τόσο όσο όταν είναι ανοιχτή.

 

Λάθος νούμερο 2: Ανεμιστήρας/κλιματιστικό

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, ότι ο ανεμιστήρας (ειδικά ο οροφής, που συχνά ξεχνιέται ανοιχτός) είναι ένας από τους βασικούς ενόχους στη σπατάλη ενέργειας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα κλιματιστικά. Όσο δυσάρεστο και αν είναι να μπαίνετε σε έναν χώρο του σπιτιού και αυτός να «βράζει» στην κυριολεξία, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, το ίδιο δυσάρεστο είναι το συναίσθημα, όταν λαμβάνετε το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Λάθος νούμερο 3: Παράθυρα

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να αφήνουν το κλιματιστικό ανοιχτό και ταυτόχρονα να ανοίγουν και ένα παράθυρο. Αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι χρειάζεται να ανανεώνεται ο αέρας σε έναν κλιματιζόμενο χώρο, η αλήθεια είναι ότι αφήνοντας τα παράθυρα ανοιχτά χάνεται η δροσιά, άρα σπαταλάτε στην ουσία άσκοπα ηλεκτρικό ρεύμα.

Χρησιμοποιήστε τα κλιματιστικά σας με βάση τη λογική. Μην τα αφήνετε μόνιμα ανοιχτά, ενώ παράλληλα ανανεώνετε την ατμόσφαιρα με τα ορθάνοιχτα παράθυρα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία στο χώρο και αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές της.

 

Λάθος νούμερο 4: Λάμπες

Εκτός από το γεγονός, ότι πρέπει να θυμάστε να κλείνετε τους διακόπτες, όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο, ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος, είναι να χρησιμοποιείτε τις ειδικές οικονομικές λάμπες. Είναι οικολογικές και εγγυώνται λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάμπες δαπέδου με ρυθμιζόμενη ένταση ή ακόμα και …κεριά για ρομαντική διάθεση.

Λάθος νούμερο 5: Ψυγείο

Η αλήθεια είναι, ότι όσα γλιτώνετε από την κατανάλωση ρεύματος στο μαγείρεμα (αν θεωρήσουμε ότι τρώτε περισσότερες σαλάτες το καλοκαίρι, περιορίζοντας τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας) τη χρεώνεστε με το να ανοιγοκλείνετε το ψυγείο. Λαχανικά και φρούτα βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής... αλυσίδας του καλοκαιριού, γεγονός που σας κάνει προφανώς να επισκέπτεστε το ψυγείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε, πόσες φορές θα χρειαστεί να ανοίξετε το ψυγείο για να πιείτε δροσερό νερό. Σκεφτείτε τι θέλετε από το ψυγείο, πριν ανοίξετε την πόρτα. Με τον τρόπο αυτό, δε θα χαραμίσετε ενέργεια άσκοπα. Όσο για το νερό δε, καλό θα ήταν να αγοράσετε θερμός, όπου θα διατηρείτε το νερό σας, περιορίζοντας έτσι τη χρήση του ψυγείου.

 

Λάθος νούμερο 6: Πλυντήριο

Για να εξοικονομήσετε πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων, μουλιάστε τα πιάτα σας πρώτα, ώστε να μπορείτε έτσι να χρησιμοποιείτε τα «μικρά» και λιγότερα χρονοβόρα προγράμματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα που στεγνώνει τα πιάτα, εξοικονομώντας και με αυτόν τον τρόπο ενέργεια.

Ωστόσο, μιας και είναι καλοκαίρι, καλό θα ήταν να πλύνετε τα πιάτα με τον παλιό κλασικό τρόπο: τα χέρια σας. Έτσι και θα κάνετε τη δουλειά σας και θα δροσιστείτε. Προσοχή, βέβαια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σπαταλήσετε άσκοπα νερό και εκεί πρέπει να δώσουμε άλλες συμβουλές.

click@life