Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο της Ευρώπης [VIDEO]

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:24

Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο της Ευρώπης [VIDEO]

Του Χρήστου Λαμπράκη Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί η Κεφαλονιά σε συνέδριο  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη σφαγή των Ιταλών της μεραρχίας «Άκουι»  από τα γερμανικά στρατεύματα και 60 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Το  συνέδριο βασίζεται σε δυο αξίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αιχμαλώτους πολέμου στην Κεφαλονιά , πριν καν εφαρμοστούν από τον ΟΗΕ και η δεύτερη σχετίζεται με την  μετέπειτα στήριξη Ευρωπαϊκών χωρών , κατά τη διάρκεια των σεισμών του ’53 όπου η Κεφαλονιά έγινε ο αποδέκτης της βοήθειας.

Το συνέδριο που τιτλοφορείται «Κεφαλονιά ένα νησί της ειρήνης , της αλληλεγγύης και του διαλόγου» θα τελεστεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές οι αξίες που αποπνέονται από τα δυο γεγονότα αποτελούν βασικές διαχρονικές αξίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απώτερος στόχος η δημιουργία του δικτύου «Ring rise» στο οποίο θα πρωτοστατήσει η Κεφαλονιά και θα επιχειρηθεί η ένωση όλων εκείνων των περιοχών όπου αντιμετώπισαν παρόμοια ιστορικά γεγονότα και οι προαναφερθείσες αξίες αποτέλεσαν και αποτελούν δείγμα ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το συνέδριο στηρίζουν μεταξύ άλλων η συμπατριώτισσα μας Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Άννυ Ποδηματά , καθώς και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, της ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, και  των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος και  συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση.

Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση την οποία θα εγκαινιάσει ο κύριος Σούλτς με φωτογραφίες του Κοργιαλένειου Μουσείου από την τραγωδία της μεραρχίας «Άκουι»  και την περίοδο των σεισμών, όπου το στοιχείο της αλληλεγγύης είναι πολύ ισχυρό.

Δείτε τις δηλώσεις που παραχώρησαν στο inkefalonia o Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος, η ιταλίδα δημοσιογράφος όπου θα αναλάβει το συντονισμό του συνεδρίου, κα Elisabetta Giudrinetti,  ο Αντιπρόεδρος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος κ. Μπαζίγος ,  η έφορος του Κοργιαλένειου Μουσείου κα Μαραβέγια και η Εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Mediterraneo κα Μιλένα Μεσσάρη.

https://youtu.be/56LfY2hSgYo




00 inkefalonia general ad 300X250