ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ : Εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες : Χωρίς βεβαιότητα και πολύ μακριά πιθανή εξόρυξη πετρελαίου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 20:40

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ : Εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες : Χωρίς βεβαιότητα και πολύ μακριά πιθανή εξόρυξη πετρελαίου

Του Χρήστου Λαμπράκη

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε χθες ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βουλευτής Κεφαλονιάς κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με θέμα «Υδρογονάνθρακες : Μύθος, πραγματικότητα και προοπτικές» στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ».

Υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Πόσοι όμως και που ακριβώς ;

Ο κύριος Αλεξόπουλος μίλησε με βεβαιότητα για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν αποδεικνύουν την ύπαρξη πετρελαιοπιθανών περιοχών και με γνώμονα το γεγονός ότι υπήρχαν περιβάλλοντα που έχουν δημιουργηθεί πετρέλαια απομένει να βρεθεί που ακριβώς βρίσκονται και σε ποια ποσότητα, καθώς σήμερα είναι μόνο ως ένα βαθμό γνωστές οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα.

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα αν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων είναι εκμεταλλεύσιμα υποστήριξε ότι για να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο πρέπει προηγουμένως να είναι επακριβώς γνωστές οι διαθέσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων, πράγμα που σήμερα είναι παντελώς άγνωστο.

Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση

Σταχυολογώντας τα στάδια μέχρι την επιτυχή εξόρυξη πετρελαίου ο καθηγητής ανέφερε ότι αρχικά γίνεται αξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένων που προσδιορίζουν τις πετρελαιοπιθανές περιοχές, ακολουθούν γεωτρήσεις που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δομών που να επιτρέπουν την αποθήκευση πετρελαίου, γεωτρήσεις για κάθε δομή, νέες γεωτρήσεις που προσδιορίζουν την έκταση του κοιτάσματος  και τέλος η διαδικασία ολοκληρώνεται με γεωφυσικές και οικονομικές αναλύσεις που καθορίζουν αν είναι εφικτή η εκμετάλλευση. Η χώρα μας βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση!

Ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι το χρονικό διάστημα όπου θα απαιτηθεί μέχρι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις εάν και εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμες ποσότητες είναι το λιγότερο μια δεκαετία και μίλησε για ξεπούλημα του κρατικού φορέα ερευνών για υδρογονάνθρακες με αποτέλεσμα το κράτος να πρέπει να απευθύνεται σε πολυεθνικές εταιρείες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κ. Αλεξόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για την καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών για την εξόρυξη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο και μίλησε για οικονομικά παιχνίδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υδρογονανθράκων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σταύρος Τραυλός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Πανταζής Πανταζόπουλος , στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και απλοί πολίτες.

Τοποθέτηση Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου

Ομιλία Απόστολου Αλεξόπουλου

Τοποθετήσεις - Ερωτήσεις κοινού

DSCN3381

DSCN3382

DSCN3384

DSCN3385


Ετικέτες: