Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Λέμε ΌΧΙ στο κλείσιμο του Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 09:43

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Λέμε ΌΧΙ στο κλείσιμο του Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης»

Μετά τη συστηματική κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών, έρχεται να προστεθεί το ενδεχόμενο κλείσιμο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου και άλλων 45 Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τη "συγχώνευση" της βιβλιοθήκης. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η επιλογή της κυβέρνησης να διαλύσει το κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα, τίθεται σε αμφιβολία η διασφάλιση των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες σε μία εποχή όπου η ανεργία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δε γίνεται με πρόφαση τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές να καταστρέφουμε τα υποστυλώματα της Δημοκρατίας μας, και να σπρώχνουμε τον κόσμο προς νέα αδιέξοδα. Το κόστος λειτουργίας της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης δε δικαιολογεί άλλωστε κανένα δημοσιονομικό άλλοθι, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ευσταθεί όταν έχουμε να κάνουμε με ένα φορέα που είναι τόσο απαραίτητος για την κοινωνία μας όπως είναι μία βιβλιοθήκη.

Επειδή ο αριθμός των υπαλλήλων που θέλει να διώξει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απ' το δημόσιο δεν καλύπτεται μέσω των επίορκων, επιχειρείται η κατάργηση των βιβλιοθηκών η οποία δεν είναι τυχαία επιλογή, αφού επί πλέον αποτρέπει τους πολίτες και τη νεολαία από τη γνώση του πολιτισμού μας και την πληροφόρηση και μας σπρώχνει συνολικά στην οπισθοδρόμηση. Ο Υφ/γός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας, πολύ εύκολα αποφάσισε την απόλυση περίπου 200 εργαζόμενων στις Δημόσιες βιβλιοθήκες την ίδια ώρα που για την αποκατάσταση και συντήρηση Ιερού ναού στην εκλογική του περιφέρεια, στον Πύργο, θα διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ το υπέρογκο ποσό των περίπου 4.000.000,00 ευρώ.

Το διώροφο κτίριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης αποτελεί ένα φορέα ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Φιλοξενεί στο ισόγειο ένα πολύ αξιόλογο τμήμα βιβλίων και χειρογράφων και στον όροφο βρίσκεται μουσείο με αντικείμενα από την οικογένεια Τυπάλδου-Ιακωβάτου, ενώ στον προαύλιο χώρο διοργανώνονται τα καλοκαίρια πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία να αντιταχθεί στο κλείσιμο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου και να αποδοκιμάσει τη επιχειρούμενη διάλυση του κοινωνικού κράτους στην πράξη.


Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250