To KKE για τις εξελίξεις στο ΚοιΣπε Ρότα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 19:55

To KKE για τις εξελίξεις στο ΚοιΣπε Ρότα

Η Ν.Ε.Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό των νησιών μας την σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όσο και την Τοπική Διοίκηση (Δήμος-Περιφέρεια) που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ στραγγαλίζουν συστηματικά και διαχρονικά τον όποιο δημόσιο τομέα υγείας, καθώς και όλες τις εξωνοσοκομειακές, αποκαταστασιακές και κοινωνικής ένταξης δομές, όπως είναι η «Μετάβαση», ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΡΟΤΑ», Βοήθεια στο σπίτι κ.α

Οι εξελίξεις στον ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ είναι η τελευταία πράξη σε ένα ακόμη δράμα που δημιούργησε η στρατηγική επιδίωξη της Ε.Ε, των κυβερνήσεων αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες και να μεταθέσουν την ευθύνη του κράτους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην επιχειρηματική δράση και στις πολυεθνικές.

Πρώτο βήμα όπως πρόβλεψε η συνθήκη της Λισσαβόνας για μια ανταγωνιστικότερη ΕΕ, ήταν να μετακυλιστεί όλο το κόστος της όποιας κοινωνικής πολιτικής στην Τοπική Διοίκηση, να προωθηθούν παραπέρα μορφές της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, μέσα από την οποία η κάθε προνοιακή δραστηριότητα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση που οφείλει να παράγει κέρδη για να μπορεί ανταποδοτικά να παρέχει υπηρεσίες. Βασικό μοχλό και εργαλείο για τη απεμπλοκή του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών για τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτέλεσαν οι νόμοι (όπως πχ ο 2716/99), καθώς και τα ληξιπρόθεσμα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Αυτά τα προγράμματα κάθε άλλο παρά ήταν οραματική επιλογή όπως ισχυρίζονται παλιές και νέες πολιτικές δυνάμεις και δημοτικές αρχές, για να δρέψουν δάφνες η για να αποφύγουν σήμερα τις δικές τους ευθύνες στο πρόβλημα και να κρύψουν ότι αποτελούν συστατικό του μέρος.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πλέον γνωστά. Μετά την λήξη των Ε. Προγραμμάτων, αυτού του κοινωνικού δικαιώματος είτε πολλοί συνεταιρισμοί και εργαστήρια κατάρτισης οδηγήθηκαν στο κλείσιμο π.χ. όταν έληξε η χρηματοδότηση των ΚοιΣΠΕ από το Γ' ΚΠΣ (2000 – 2006), είτε μετακυλίστηκε στις τοπικές κοινωνίες και στην Τ.Α, είτε δόθηκαν στους χορηγούς αλλά και στα νύχια των ιδιωτών και των ΜΚΟ. Αποδυναμώθηκε έτσι το θεραπευτικό έργο και εκτέθηκε σε κίνδυνο ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι των συμπολιτών μας.

Δεύτερο βήμα αποτέλεσε η συστηματική και χρόνια υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις συγκυβερνήσεις τους με ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εκβιαστούν οι δομές αυτές όπου υπήρχαν ακόμη για να κλείσουν. Όσες από αυτές χαρακτηρίζονται σήμερα κερδοφόρες και με αφορμή την οικονομική κρίση τις αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες όπως άλλωστε κάνουν και με όλες τις δομές υγείας νοσοκομεία θεραπευτήρια Κ.Υ. κλπ

Είναι πλέον σαφές ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου χρησιμοποίησαν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σαν όχημα για την ανώδυνη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Πρόνοιας, ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτές επιφύλαξαν μια ατελείωτη ομηρία.

Η Ν.Ε.Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για αυτό το προμελετημένο έγκλημα. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει και είχε αντιδράσει σθεναρά στην λεγόμενη «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων» που αποτέλεσε το όχημα γι αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές και που όλες οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν και έχουν και σήμερα ακόμη σαν βασική τους πολιτική επιλογή στην Τοπική Διοίκηση.

Έβαλε κατ'επανάληψη το θέμα στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο εισπράττοντας την αδιαφορία όλων των υπολοίπων δυνάμεων που σήμερα «τάχα κόπτονται». Τα «κροκοδείλια δάκρυα» όλων αυτών των πολιτικών και τοπικών αρχών αλλά και διαφόρων φορέων που δεν αμφισβητούν την ΕΕ και τις στρατηγική επιλογή της την ανταγωνιστικότητα, είναι υποκριτικά.

Μαζί με την προβολή της ανάλογης επιχειρηματολογίας περί δήθεν «κακοδιαχείρησης» από τους υπαλλήλους για την δημιουργία των ελλειμμάτων, έχουν στόχο να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» , να αποπροσανατολίσουν από τις πολιτικές τους ευθύνες και επιδιώξεις, να συγκαλύψουν την υποχρηματοδότηση και την αντιλαϊκή πολιτική να περάσουν την αντίληψη της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας όλων των δομών αλλά και συνολικά της υγείας. Γι΄αυτό και στα πλαίσια και τις ανακοινώσεις τους κουβέντα δεν κάνουν για την ευθύνη του κράτους να καλύπτει ενιαία καθολικά και αποκλειστικά τις δαπάνες υγείας και όλες τις δομές της.

Η Ν.Ε.Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό ότι το πρόβλημα όχι μόνο δε λύνεται αλλά εξακολουθεί να παραμένει και να διογκώνεται όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, που χαράζει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και θα απαιτήσει, όχι μόνο να καλυφθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τη διεύρυνση των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Τέτοιες είναι:
• Να περάσουν όλες οι δομές στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι να ενταχθούν με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας, των μη κυβερνητικών, εθελοντικών ή φιλανθρωπικών οργανισμών.
• Πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
• Ένταξη των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας στη συλλογική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ και στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Σταθερή και μόνιμη εργασία με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο και κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
• Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό.