Σαμαράς: Φόρος 15% στις επιχειρήσεις

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 21:42

Σαμαράς: Φόρος 15% στις επιχειρήσεις

"Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή μιας πορείας, που πέρσι τέτοιον καιρό – ακόμα και πριν από έξι μήνες– έμοιαζε σχεδόν αδύνατη" διευκρίνησε ο πρωθυπουργός ο οποίος γενικά κινήθηκε στο πλαίσιο των γνωστών αισιόδοξων προβλέψεων αν και αποδέχθηκε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους πολίτες καθώς πληρώνουν εκκρεμότητες προηγούμενων χρόνων ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

"Δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά. Δεν έχουμε μειώσει την ανεργία, που έχει φτάσει το 27% για τον γενικό πληθυσμό κι έχει ξεπεράσει το 60% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Όμως η εικόνα τις χώρας έχει αλλάξει. Κανείς δεν μιλάει πια για Grexit. Η ψυχολογία, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλαξε τελείως" τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Σημείωσε επίσης πως για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίζεται, ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και μερικές να αποδίδουν, ξεμπλόκαραν οι αποκρατικοποιήσεις, ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει πολύ σύντομα στην Ανάπτυξη και πως τα ελληνικά spreads υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο του 2010, πριν μπούμε στο Μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι θα αντιπαρατεθεί σε αντιλήψεις του "χθες" με παράδειγμα την απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις.


Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι η επόμενη "μείζων" διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει τον Οκτώβριο, καθώς "οι περιβόητες δόσεις θα συνεχισθούν κανονικά" ενώ η κυβέρνηση "εξασφαλίζει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρουμε τώρα και τη δόση του Ιουνίου".

"Η πτώση τελείωσε, σύντομα θα αρχίσει η άνοδος", ήταν μία χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά, επικαλούμενος στοιχεία που παρουσιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και ξένοι αξιωματούχοι.

"Μία είναι η έγνοια μου: Να μη χαλαρώσουμε, να πιάσουμε τους στόχους μας, να παραγάγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να ανακουφίσουμε τον κόσμο ταχύτερα, να βγούμε στις αγορές, να μην πάρουμε άλλα περιοριστικά μέτρα, να αρχίσει η ανάπτυξη", τόνισε. Πρόσθεσε επιπλέον ότι η ελληνική Οικονομία πρέπει να αποκτήσει "απόθεμα αντοχών", ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει “οποιαδήποτε αναποδιά έλθει απ΄έξω".

Φόρος στις επιχειρήσεις 15%

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στη ρευστότητα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν ποντάρει μόνο στους ξένους επενδυτές αλλά πρωτίστως στους υγιείς Ελληνες επιχειρηματίες. "Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστέρησε αλλά ολοκληρώνεται. Η ρευστότητα στην αγορά θα επιστρέψει. Μια σειρά από υγιείς επιχειρήσεις θα βρουν κεφάλαια κίνησης και θα ανασάνουν", τόνισε.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε εκ νέου ότι το σύνολό τους, δηλαδή τα 8,2 δισ. ευρώ, θα έχει αποδοθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ότι το υπουργείο Οικονομικών θα "ρίχνει" στην οικονομία πάνω από 700 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Σαμαράς επανέφερε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις: "Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%! Το flat rate tax. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Αλλά εκεί κατευθυνόμαστε, μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Πρόγραμμα" σημείωσε.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, ο Α. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα:

1. Επενδύσεις στη χώρα με αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ώστε, συν τοις άλλοις, να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.

2. Οικονομική και πολιτική σταθερότητα: Εν προκειμένω, έριξε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να τον αναφέρει) λέγοντας ότι η οικονομία πρέπει να σταθεροποιηθεί "για να μη γίνουμε Αργεντινή που κάποιοι φωστήρες την έφερναν ως παράδειγμα".

Αναφέρθηκε στις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, όπως "η αποκρουστική απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις", ενώ πρόσθεσε πως "οι εικόνες των συντεχνιών που έκλειναν εταιρίες, μπλόκαραν λιμάνια κι έκοβαν την κίνηση στην πόλη ανήκουν στην Ελλάδα του χθες" και πρόσθεσε ότι για τη "νέα Ελλάδα" η κυβέρνηση "έχει τη συναίνεση της κοινωνίας που βρίσκεται πιο μπροστά από τους πολιτικούς".

Όπως αναμενόταν αναφέρθηκε στα "ταμπού" που σπάει η κυβέρνηση όπως των αποκρατικοποιήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά "ολοκλήρωθηκε η διαδικασία για τον ΟΠΑΠ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ετοιμάζουμε άλλες δυο αποκρατικοποιήσεις εντός του 2013" αλλά και αυτό των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, όσον αφορά τους επίορκους και τους ακατάλληλους.

3. Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια: Ο κ. Σαμαράς μίλησε για "ξεχασμένες έννοιες" που τώρα αποτελούν βασικούς άξονες για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. "Το Μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει πια, οδηγούμε τη χώρα σε ανάκαμψη", ήταν η φράση του.

4. Γεωπολιτική πλευρά: "Δεν επιδιώκουμε συγκρούσεις με κανέναν, θα είμαστε πολύτιμοι και για τους άλλους λαούς της περιοχής μας", τόνισε. Με την παρατήρηση πως όσοι πόνταραν στο Grexit τώρα μιλούν για το success story της χώρας…




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250