Απολύσεις στο Δημόσιο: πώς, πότε και από που θα φύγουν 14.000 υπάλληλοι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 09:41

Απολύσεις στο Δημόσιο: πώς, πότε και από που θα φύγουν 14.000 υπάλληλοι

Αυτή τη φορά και χωρίς περιστροφές όχι απλά έγινε λόγος για απολύσεις, αλλά για άμεσες αποχωρήσεις όχι μόνο επίορκων αλλά και άλλων υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Η σύσκεψη του Σαββάτου άναψε το πράσινο φως και από χθες ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για 14.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για τις πρώτες 2.000 απολύσεις υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ μέσα σε διάστημα επτάμισι μηνών ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί.

Άλλοι 2.000 υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου ως τα τέλη του χρόνου.

Τον συνολικό αριθμό θα συμπληρώσουν άλλοι 10.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν εντός του 2014.

Στην πρώτη περίπτωση οι απολύσεις αφορούν σε επίορκους υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις έχουν προχωρήσει και είτε έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια, είτε έχουν τεθεί σε αργία.

Οι υπόλοιποι 2.000 που θα απολυθούν ως το 2014 δεν θα είναι μόνο επίορκοι.

Γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων να είναι υπάλληλοι με πειθαρχικά ή άλλους είδους παραπτώματα και για το λόγο αυτό ουσιαστικά καταργούνται με νέο νόμο τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, ενώ για να καταγράφεται ως επί της ουσίας απόλυση με το νέο νόμο προωθείται και η πλήρης κατάργηση της μισθοδοσίας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του υπαλλήλου που κατηγορείται.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως εαν όχι ως τα τέλη του 2013, τότε σίγουρα ως το 2014 οι υπάλληλοι που θα απολυθούν δεν θα είναι μονάχα επίορκοι.

Αντίθετα οι περισσότεροι θα είναι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.

Όπως άλλωστε προανήγγειλε με συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός η κατάργηση θέσης επί της ουσίας σημαίνει α0πόλυση καθώς δεν υπάρχει και Συνταγματικό κόλλημα.

Ποιοι και από που θα απολυθούν

Ως ένδειξη αποφασιστικότητας η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση κατάργηση τουλάχιστον δύο φορέων του Δημοσίου μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου euro working group στις 29 Απριλίου. Αμέσως μετά θα έρθει στη Βουλή ο νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση 73 φορέων που ήδη έχουν τεθεί σε αξιολόγηση και που απασχολούν 3.000 υπαλλήλους.

Μετά τις συγχωνεύσεις φορές θα γίνει επιλογή των υπαλλήλων. Θα υπάρξει αξιολόγηση (άγνωστο ακόμη πως) και οι υπάλληλοι που δεν κριθούν ικανοί για να συνεχίσουν την εργασία τους θα απολυθούν.

Ταυτόχρονα θα απομακρύνονται απο το Δημόσιο οι υπάλληλοι οι θέσεις των οποίων καταργούνται και δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Προσλήψεις μετά τις απολύσεις

Οι 14.000 απολύσεις θα σημάνουν την αρχή νέων προσλήψεων. Με βάση τους αριθμούς θα αποροφηθούν στο Δημόσιοι οι περίπου 12.000 επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που έχουν διεξαχθεί από το 2008, ενώ θα προκύψουν και άλλες 2.000 εργασίας οι οποίες θα “κλείσουν” μέσω νέων διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στο μέλλον.

newsit