Αφιέρωμα του Sport24 στο Eco Formula in Schools

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 09:13

Αφιέρωμα του Sport24 στο Eco Formula in Schools

Οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και το κυριότερο χαμογελαστά παιδιά! Αυτό το τρίπτυχο συνδυάζει το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα "Eco Formula in Schools". Με αφετηρία το πράσινο νησί της Κεφαλονιάς το πρόγραμμα παίρνει διαστάσεις... επιδημίας και σε άλλους μεγάλους νομούς της Ελλάδας. Τί είναι το "Eco Formula in Schools"; Η Eco Formula, το πρώτο οικολογικό μονοθέσιο παγκοσμίως που κινείται με βιοκαύσιμα και αποτελεί 100% ελληνική δημιουργία, μπήκε και στα ελληνικά σχολεία με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Σε 16 σχολεία του Νομού Κεφαλονιάς-Ιθάκης οι μαθητικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, συμμετέχουν σε μια σειρά από διαγωνισμούς.

Οι ομάδες και τα σήματα τους

Μέσω της αγάπης τους για τα μηχανοκίνητα σπορ, ευαισθητοποιούνται σε θέματα οικολογίας. Παράλληλα οι μαθητές συγκεντρώνουν χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο από το σπίτι τους, το πηγαίνουν στα σχολεία τους. Τα μπουκάλια παραδίδονται στην εταιρεία Ionian Recycle. Η εταιρεία δίνει σε αντάλλαγμα πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο κρύα είναι τα δημόσια σχολεία στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί ένας τόνος λάδι από μαγείρεμα και η σχολική χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση της διαδρομής του όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Eco Formula, Σταύρος Τραυλός.

"Το ζητούμενο για όλους μας ήταν η συμμετοχή αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οικολογίας. Με την βοήθεια της αγάπης για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ιδιαίτερα για τη Φόρμουλα έ1, σε συνδυασμό με την δική μας δημιουργία του πρώτου οικολογικού μονοθεσίου στον κόσμο, θέλαμε να φέρουμε τους νέους ανθρώπους πιο κοντά σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των παδιών από τα γυμνάσια της Κεφαλλονιάς. Είχαμε 16 ομάδες να συμμετέχουν, κάτι που δεν υπολογίζαμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα  έχει συγκεντρωθεί ένας τόνος από χρησιμοποιημένα στο σπίτι λάδια και τα παιδιά συνεχίζουν. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, διότι αυτά τα λάδια δεν κατέληξαν στον υδροφόρο ορίζοντα σώζοντας ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, τα σχολεία θα πάρουν ως αντάλλαγμα πετρέλαιο για την νέα χρονιά από την εταιρεία Ionian Recycle", σχολίασε.

Ο επίλογος θα γραφτεί στις 29 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου με διάφορες εκδηλώσεις όπως αγώνες επίδειξης μονοθεσίων και καρτ, μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς και ποδηλατοδρομίες.

Πριν από λίγες ημέρες οι μαθητές διαγωνίστηκαν στην φωτογραφία (παρακάτω) με σκοπό να αποθανατίσουν ένα τοπίο της Κεφαλλονιάς το οποίο θέλουν να προστατεύσουν.

Ο υδροβιότοπος στο Λιβάδι

Η φωτογραφία που κέρδισε αφορά σε έναν άγνωστο για τους περισσότερους, πολύτιμο υδροβιότοπο στην περιοχή Λιβάδι του δήμου Παλικής, όπου αποδημούν ορισμένα από τα πια σπάνια πτηνά του κόσμου.

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε, την Ελλάδα που δημιουργεί. Δεν συμφωνείτε;

Πηγή: Γιώτα Κουνάλη - http://www.sport24.gr