Αισιοδοξία για πετρέλαιο στο Ιόνιο από τις έρευνες των Νορβηγών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 07:33

Αισιοδοξία για πετρέλαιο στο Ιόνιο από τις έρευνες των Νορβηγών

Πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη διαπιστώνει η επεξεργασία των πρώτων σεισμικών δεδομένων που προέκυψαν μετά τις έρευνες του νορβηγικού σκάφους Nordic Explorer. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στον υπουργό ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτο και αφορούν τα ευρήματα από την επεξεργασία του 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησαν μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου οι Νορβηγοί της Petroleum Geo-services.

«Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» έσπευσε να ανακοινώσει χθες το ΥΠΕΚΑ.

Η ολοκλήρωση της ερμηνείας του πακέτου των σεισμικών δεδομένων αναμένεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ στη συνέχεια τα στοιχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά, με στόχο να προκηρυχθεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 εφόσον το επιτρέψουν και τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Στο μέτωπο των διαγωνισμών που «τρέχουν» με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) για την έναρξη των ερευνών και της εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο, οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαϊου ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Πηγή: tanea.gr




00 inkefalonia general ad 300X250