Τα μυστικά της αγιογραφίας… δια χειρός Λεωνιδάκη!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012 10:17

Τα μυστικά της αγιογραφίας… δια χειρός Λεωνιδάκη!

Είναι ένα μαγαζί που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο . Η γειτνίαση άλλωστε με τα γραφεία του inkefalonia.gr στο Λιθόστρωτο 4 , κίνησε από την αρχή την περιέργεια μας για να μάθουμε κάποια από τα μυστικά των χειροποίητων έργων τέχνης και αγιογραφιών που βρίσκονται εκτεθειμένα με την υπογραφή… δια χειρός Λεωνιδάκη!

Συνέντευξη – Παρουσίαση: Γιώργος Χαλαβαζής

Όταν το επισκεφτήκαμε συναντήσαμε τον κ. Παναγή Λεωνιδάκη και τη γυναίκα του Χριστίνα, οι οποίοι πρόθημα μας έβαλαν στον… όμορφο ζωγραφιστό κόσμο τους.

 3237556

Ο κ. Παναγής Λεωνιδάκης δηλώνει: «Ασχολούμαι εγώ και η γυναίκα μου η Χριστίνα. Κατασκευάζω εγώ ότι αφορά το ξύλο και η γυναίκα μου τα ζωγραφίζει. Είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί από το 2004 και απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε χονδρική, έχουμε πάει σε αρκετές εκθέσεις και έχουμε στείλει πολλά πράγματα στην Αμερική και τον Καναδά. Ασχολούμαστε σε ότι αφορά στο παραδοσιακό και δουλεύουμε πάνω στο ξύλο. Έχει πολλές αγιογραφίες το μαγαζί από τη γυναίκα μου που είναι αγιογράφος. Παράλληλα υπάρχουν ξύλα με ποιήματα και είναι ποιήματα του αείμνηστου Χρήστου Βουνά και Γεράσιμου Αυγουστάτου».

Ιδιαίτερα μνεία γίνεται και για τα Φαγιούμ: «Τα Φαγιούμ είναι ζωγραφιές από αρχαία πρόσωπα της Αιγύπτου» δηλώνει ο κ. Παναγής και συνεχίζει: «Το 80% των έργων είναι σχετικά με την Κεφαλονιά, αλλά παίρνουμε και παραγγελίες από άλλα μέρη για να φτιάξουμε έργα με άλλες τοποθεσίες».

Η κα Χριστίνα Λεωνιδάκη, την ημέρα της επίσκεψής μας ζωγράφιζε μια εικόνα με τον Άγιο Γεράσιμο: «Μου παίρνει περίπου ένα μήνα για να ολοκληρώσω μία αγιογραφία για να πω ότι θα κάνω σωστή δουλειά» δηλώνει και εξηγεί κάποια από τα μυστικά της: «Η αγιογραφία δεν είναι μόνο το χρώμα, καθώς είναι δύσκολο το πώς να στρώσεις το χρυσό. Η αγιογραφία έχει συνήθως από κάτω πανί, μετά βάζουμε το στόκο και μετά δουλεύουμε. Είναι δηλαδή η τεχνική που την κάνει δύσκολη. Ενώ μία προσωπογραφία ξεκινάς και το τελειώνεις».

Ο λόγος που την έκανε να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο ήταν ο εξής: «Μου άρεσε πολύ η αγιογραφία και μικρή ξεκίνησα να ζωγραφίζω μία εικόνα στο σπίτι. Αυτό άρεσε και έτσι συνέχισα. Εγώ χαίρομαι αν μου πει κάποιος ότι του αρέσουν οι αγιογραφίες μου, ενώ είναι και θέμα πίστης γιατί είμαι άνθρωπος που πιστεύει».

Την επιχείρησή τους μπορείτε να την βρείτε στο facebook, αλλά και στο σάιτ www.diaxirosleonidaki.gr

leonid4




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250