Γεμάτο το Ιόνιο από φυσαλίδες που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 10:54

Γεμάτο το Ιόνιο από φυσαλίδες που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τις φυσαλίδες που διαρρέουν από ρωγμές στο βυθό της θάλασσας στο Κατάκολο και περιέχουν μεθάνιο εξέτασαν επιστήμονες που συμπεραίνουν ότι υπάρχει βαθύτερα ''ταμιευτήρας'' υδρογονανθράκων. Τις μεγάλες ποσότητες μεθανίου που αναβλύζουν από το βυθό της θάλασσας στο Κατάκολο εξέτασαν για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το ότι οι ποσότητες του μεθανίου που διαρρέουν από ρωγμές του βυθού είναι από τους μεγαλύτερους καταγεγραμένους στην Ευρώπη, κάνει τους επιστήμονες να συμπεραίνουν πως βαθύτερα υπάρχει ταμιευτήρας υδρογονανθράκων.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γ. Παπαθεοδώρου αποκαλύπτει στα ΝΕΑ:

''Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας, και τα οποία αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, αποτελούν ένα μπουκάλι με μήνυμα από τον ταμιευτήρα υδρογονανθράκων που βρίσκεται πολύ βαθύτερα.

Καταφέραμε με τη βοήθεια δυτών, να εγκλωβίσουμε φυσαλίδες μεθανίου, και να τις εξετάσουμε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου. Ορισμένες από αυτές ήταν αρκετά μεγάλες και είχαν διάμετρο μέχρι 20 εκατοστά.Όλες οι αναλύσεις που κάναμε έδειξαν ότι πρόκειται για αέρια θερμογενούς προέλευσης που υποδηλώνουν ως πηγή τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων''.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης το ότι οι επιστήμονες εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή που μελέτησαν, 2.700 σημεία διαρροής αερίων ενώ είναι σίγουροι πως υπάρχουν και άλλα πιο ανοιχτά στη θάλασσα.Μόνο από τα συγκεκριμένα σημεία που ερεύνησαν εκλύονται από 125 εως 200 τόνοι μεθανίου.

Πηγή: newsit.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ