Επιστολή Κοργιαλενείου προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 07:24

Επιστολή Κοργιαλενείου προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο

Μεγάλη χαρά και ανακούφιση μας έδωσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενίσχυση του Κοργιαλενείου Ιδρύματος με το ποσό των τεσσαράκοντα χιλιάδων ( 40.000) ευρω, προς ενίσχυσιν της ομωνύμου Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου. Σε καιρούς χαλεπούς, όπως οι σημερινοί, η λειτουργία των πνευματικών Ιδρυμάτων δεν αποτελεί πολυτέλεια , αλλά επείγουσα ανάγκη. Είναι αυτά η ελπίδα ότι, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι καταστάσεις και οι εξελίξεις μέσα στο χρόνο, θα μείνει ζωντανό πάντοτε το πνεύμα και αυτό είναι ικανό να δημιουργήσει νέα αναγέννηση.Είναι σε όλους γνωστή η προσφορά της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου όχι μόνο στην εξυπηρέτηση μαθητών και φοιτητών, αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία όπως και στον επιστημονικό κόσμο. Στο χώρο της φιλοξενήθηκαν Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και οι επιστήμονες, οι οποίοι έλαβαν μέρος έκαναν γνωστό το όνομα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και την προσφορά της και εκτός της χώρας.

Το ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με την πλούσια συλλογή αντικειμένων σχετικών με τη ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων περασμένων εποχών, συντελεί στη γνώση και την αξιοποίηση της εμπειρίας αιώνων και είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους στην ελληνική επικράτεια, καθώς περιλαμβάνει στις συλλογές του εκθέματα σχετικά με τη λατρευτική ζωή, τα λαικά επαγγέλματα, τις ασχολίες της αστικής τάξεως, την οικονομία, την κοινωνική ζωή, τη δημόσια διοίκηση, ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σπουδαίο αρχείο. Με τις συλλογές του καλύπτει ζωή και δραστηριότητες τριών περίπου αιώνων.

Το έργο της συλλογής είχε επωμισθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, το ζεύγος Μαρίνου και Ελένης Κοσμετάτου, ανάμεσα σε αντίξοες συνθήκες και, θα ήταν ασέβεια στη μνήμη τους, να αφεθεί χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι μεταγενέστεροι να γνωρίσουν αυτά τα πολύτιμα στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας αυτού του τόπου, όταν μάλιστα εξ αιτίας των καταστρεπτικών σεισμών, ή της άγνοιας, και της αδιαφορίας και άλλων ακόμα λόγων, θα έχουν χαθεί.
Κλείνοντας την επιστολή μας αυτή εκφράζουμε ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Δ.Σ.

+ Ο ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ




00 inkefalonia general ad 300X250