Γ. Μολφέτας: «Μερικές φορές την πατάμε από τα απλά, από τα μικρά»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 12:16

Γ. Μολφέτας: «Μερικές φορές την πατάμε από τα απλά, από τα μικρά»

Αγαπημένοι μου φίλοι, Παρακολούθησα το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα το ξέσπασμα του Ανουσάκη για το όραμα και το έργο που άφησε ο Μιχαλάτος στη Λειβαθώ. Δεν σας κρύβω ότι με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και απορία παρακολούθησα τον Μιχαλάτο να λέει στον Ανουσάκη ότι το έργο του κρίθηκε από τους Λειβαθινούς και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

Μα καλά, ρε άνθρωπέ μου, αυτό βρήκες να πεις; Δεν λέω καλή και η μετριοφροσύνη όμως υπάρχουν στιγμές, ιδίως στον πολιτικό χώρο, που πρέπει να χρησιμοποιείς την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούν και οι συνομιλητές σου, αν όχι για τίποτα άλλο ... για να καταλαβαινόμαστε ... όλοι. Η σιωπή δεν είναι πάντα και με όλους χρυσός!

Μπορεί ,αγαπημένοι φίλοι μου, να κατάγομαι από τα Φαρακλάτα, δεν σας κρύβω όμως ότι γνωρίζω πολύ κόσμο και από τη Λειβαθώ και έχω συζητήσει πολλάκις μαζί τους για τα δημοτικά τεκταινόμενα, και τα τωρινά και τα παλιά!!!

Και από αυτές τις συζητήσεις έχω καταλάβει πολλά.

Έχω καταλάβει ότι ο Μιχαλάτος κληρονόμησε μεν ένα μεγάλο χρέος, κατάφερε όμως και να συνεχίσει αυτά που βρήκε και να λειτουργεί ο Δήμος και να αφήσει καινούρια έργα.
Κατάφερε πολλά, με λίγα χρήματα και με απλή λογική.

Επί θητείας του λοιπόν...

Δημοπρατήθηκε η προκαταρκτική μελέτη του Βιολογικού Λειβαθούς, εγκρίθηκε και παραδόθηκε με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων της Λειβαθούς, του Δημοτικού Συμβουλίου Λειβαθούς και της Νομαρχίας. Παρεμπιπτόντως σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το έργο σήμερα;

Ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από το Δήμο, στο τέλος της θητείας του, το Αγκυροβόλιο Αγίας Πελαγίας και ξεκίνησε άμεσα τις ενέργειες για αδειοδότηση και λειτουργία του. Άραγε λειτουργεί σήμερα;

Ολοκληρώθηκε το έργο Διαμόρφωση της παραλίας Λουρδάτων με ταυτόχρονη κατασκευή δημοτικών τουαλετών. Με τη βοήθεια του τότε βουλευτή Παρίση, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πιο σύγχρονου νηπιαγωγείου της Κεφαλονιάς, του Νηπιαγωγείου Βλαχάτων, ένα έργο που ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο 1.600.000 €. Επίσης με τη βοήθεια του βουλευτή εντάχθηκε η Ανάπλαση της πλατείας Βλαχάτων, ένα έργο που δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε. Άραγε θα τελειώσει κάποτε;
Ολοκληρώθηκε η Διαμόρφωση του δημοτικού αλσυλίου Καλλιθέας στην Λακήθρα και άφησε μελέτη για την κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων. Προχωράει άραγε;

Πίεσε και εκτελέστηκε ο Ενετικός Δρόμος, ενώνοντας την Άνω Λειβαθώ με την Κάτω. Μέσω των χρηματοδοτούμενων έργων Εσωτερική Οδοποιία Λειβαθούς και Αγροτική Οδοποιία Λειβαθούς, συνολικής αξίας περίπου 500.000 €, επέκτεινε και βελτίωσε το οδικό δίκτυο. Μην ξεχνάμε ότι άφησε μελέτες και για την περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου. Έχει άραγε αξιοποιηθεί κάποια από αυτές;

Εξόπλισε την υπηρεσία καθαριότητας με φορτηγά, τρακτέρ, μηχάνημα για το καθαρισμό των παραλιών και την κοπή χορταριών από το δρόμο. Επίσης εφοδίασε το δήμο με γερανοφόρο όχημα που διέθετε καλάθι, αποκτώντας έτσι ο δήμος αυτονομία στην αντικατάσταση λαμπτήρων και στην κοπή κλαδιών. Επί θητείας του ο δήμος απόκτησε και δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα τα οποία συνέβαλλαν στο πολύτιμο έργο της ΕΟΔ (τα συγκεκριμένα ομολογουμένως τα έχω χάσει από την πιάτσα).

Εξόφλησε την οφειλή που υπήρχε από την κατασκευή του Γηπέδου Κεραμειών και προχώρησε στην τοποθέτηση κερκίδων.
Αντικατέστησε τους αμιαντοσωλήνες στα Μουσάτα και στον Καραβάδο. Το ίδιο θα έκανε και στη Λακήθρα, όμως λόγω γραφειοκρατίας σταμάτησε η δημοπρασία της μελέτης. Ξεκίνησε τις μελέτες για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων σε Κεραμειές, Σπαρτιά, Πεσσάδα αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να τις ολοκληρώσει.

Οι παραλίες της Λειβαθούς ήταν πεντακάθαρες και τρεις από αυτές, Άμμες, Άβυθος, Λουρδάς, είχαν κάθε χρόνο γαλάζια σημαία.
Τα παιδιά της Λειβαθούς και όχι μόνο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής, θεατρικής αγωγής, μπαλέτου. Συμμετείχαν στην Φιλαρμονική. Και μη ξεχνάμε και το μοναδικό δημοτικό ωδείο που υπήρχε στην Κεφαλονιά, το Δημοτικό Ωδείο Λειβαθούς το οποίο και όνομα άλλαξε (?) και σταμάτησε να λειτουργεί. Όνομα πάντως άλλαξε.

Έθεσε τα θεμέλια για την δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την αποδοχή ποσοστού από το ωραιότατο σπίτι του αείμνηστου Παναγή Βαλλιάνου και είχε αρχίσει την συλλογή βιβλίων. Η νυν Δημοτική Αρχή άραγε γνωρίζει για το περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει από το Δήμο Λειβαθούς; Ή δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με θέματα που εξάρουν τον πολιτισμό, επειδή τα χρέη από τους παλιούς δημάρχους είναι πολλά;

Κάθε χρόνο διοργανωνόταν το Λειβαθινό Καρναβάλι το οποίο συμμετείχε και την τελευταία Κυριακή στο Αργοστόλι και κάθε φορά κέρδιζε βραβεία. Το δε καλοκαίρι ήταν γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις και για μεγάλους και για μικρούς, δίνοντας ζωή σε όλα τα χωριά.

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούταν και μια κεντρική πολιτιστική εκδήλωση κάτω από την επιμέλεια της κα Μπούλα Παπαδάτου, που άφηνε και τις καλύτερες εντυπώσεις και κατενθουσίαζε το κοινό. Τι να θυμηθούμε; Την παιδική χορωδία Τυπάλδου; Το αφιέρωμα στον γλύπτη Σκλάβο;

Λειτούργησε αναψυκτήριο στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου δίνοντας απασχόληση σε ΑΜΕΑ. Παράλληλα με τη λειτουργία του αναψυκτηρίου εξασφάλισε και την παροχή πληροφοριών για τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής στους τουρίστες.

Είχε φυσιοθεραπευτή στο ΚΑΠΗ ο οποίος παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του στα μέλη του ΚΑΠΗ και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Οι δε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο ΚΑΠΗ έχουν μείνει αξέχαστες για τη μεγάλη συμμετοχή, το κέφι τους και τη ζωντάνια τους.
Διοργάνωσε συνέδριο για τους απόδημους Κεφαλονίτες με θέμα την ψήφο των ομογενών και ομιλητές εν ενεργεία υπουργούς και βουλευτές. Ένα θέμα που γνώριζε ότι απασχολεί τους απόδημους και πλέον συζητιέται σε κεντρικό επίπεδο για να δοθεί μια λύση.

Βέβαια ... δεν τα έκανε και όλα τέλεια.

Έκανε όμως κάτι πολύ απλό αλλά σημαντικό για τους Λειβαθινούς. Ήταν πάντα κοντά τους, τους άκουγε και προσπαθούσε να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας φροντίζοντας ταυτόχρονα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μέλημα του ήταν να κτίσει και όχι να γκρεμίσει!

Δικαιολογώ όμως τον Ανουσάκη που δεν τα γνώριζε όλα αυτά. Η ενασχόληση του, βλέπετε, με την επιστήμη του, η συνεχή μελέτη νομικών συγγραμμάτων και η τακτική παρουσία στις δικαστικές αίθουσες δεν του άφησαν χρόνο να ασχοληθεί με τον τόπο της καταγωγής του.

Του αναγνωρίζω όμως ότι ήξερε ότι τα πεζοδρόμια ήταν καθαρά και τα χορτάρια κομμένα.

Θέλω, ξεχασιάρη Ανουσάκη, να σου θυμίσω ότι η νυν Αντιδήμαρχος Λειβαθούς, η Αθηνά Αυγουστάτου, παραδέχτηκε προσφάτως και με την ειλικρίνεια που όλοι γνωρίζουμε ότι την διακατέχει ότι στη Λειβαθώ δεν βρήκε τίποτα, ούτε υπηρεσίες ούτε υποδομές. Ότι εδώ και δύο χρόνια διαλύθηκαν τα πάντα. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός εξαφανίστηκε, το τρακτέρ είναι χαλασμένο και δεν δουλεύει όπως και το μηχάνημα για τον καθαρισμό των παραλιών, οι διοικητικές υπηρεσίες εξαφανίστηκαν, το δημοτολόγιο μεταφέρθηκε, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακό χάλι. Η Λειβαθώ πήγε 50 χρόνια πίσω!

Ένα είναι σίγουρο πάντως ότι οι Λειβαθινοί αναπολούν τις παλιές καλές στιγμές καθώς και τα καθαρά πεζοδρόμια και τα κομμένα χορτάρια.
Και να΄ταν μόνο οι Λειβαθινοί, λέω τώρα εγώ, δεν πείραζε. Όλοι οι Κεφαλονίτες έχουν παράπονα. Όλοι παραπονιούνται ότι τους έχουν πνίξει τα χορτάρια και ότι τα βράδια δεν βλέπουν να πάνε σπίτια τους.

Μην ειρωνεύεσαι λοιπόν Ανουσάκη, γιατί τα χορτάρια, η καθαριότητα και η λάμπα (προσθέτω εγώ) είναι σημαντικά για την καθημερινότητα μας. Πρόσεχε! Μερικές φορές την πατάμε από τα απλά, από τα μικρά.

Γεώργιος Μολφέτας