Γεώργιος Μολφέτας: Περί ηγεσίας …

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 07:55

Γεώργιος Μολφέτας: Περί ηγεσίας …

Αγαπητοί μου,Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ένα άρθρο περί ηγετών σε τοπική εφημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον μου και ... Αποφάσισα να ψάξω να βρω αυτό το «απροσδιόριστο» που κατέχει κάποιος και τον κάνει ΗΓΕΤΗ (με κεφαλαία παρακαλώ).Άνοιξα βιβλία, διάβασα βιογραφίες, άρθρα από έγκυρους επιστήμονες, θεωρίες περί ηγεσίας...Για αρχή λοιπόν, θα ήθελα να σας παραθέσω κάποια αποφθέγματα:

• Οι ικανοί ηγέτες κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι στην καρδιά των γεγονότων, όχι στην περιφέρεια.
Στη δική μας περίπτωση πάντως, ο Δήμαρχος ως ΗΓΕΤΗΣ, έχει καταφέρει το ήμισυ. Δηλαδή έχει καταφέρει να πιστέψουμε ότι είμαστε στην καρδιά των προβλημάτων της περιφέρειας.

Κάτι είναι και αυτό! Πιστεύουμε κάπου!
• Ηγέτης είναι αυτός που οδηγεί τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε. Μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που τους οδηγεί εκεί που δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα ήθελαν να πάνε.

Εμείς εδώ στην Κεφαλονιά δεν έχουμε τέτοια διλήμματα. Είμαστε σταθεροί εκεί που ήμασταν και με τη δικαιολογία «χρήματα δεν υπάρχουν, οι προηγούμενοι δήμαρχοι άφησαν χρέη» δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε το που θα θέλαμε να πάμε. Και από την άλλη, θα μου πείτε, αυτοί που μας κυβερνάνε δεν σκέφτονται που θέλουν να μας πάνε, θα σκεφτούμε εμείς;

• Ηγεσία είναι η ικανότητα επιρροής σε μια ομάδα προς επίτευξη στόχων.
• Η σχέση ηγέτη - μελών καθορίζεται από το βαθμό εμπιστοσύνης, πεποίθησης και σεβασμού που τρέφουν οι υφιστάμενοι προς τον ηγέτη

Εεε, μόλις τα διάβασα αυτά, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στα Δημοτικά Συμβούλια.
Δεν καταλαβαίνετε τι λέω;

Ο Δήμαρχος, ως ηγέτης, συζητάει με τους συμβούλους του και ακούει τις διαφορετικές απόψεις που του θέτουν. Στη συνέχεια και βασισμένος σε όσα έχει ακούσει συνθέτει την ιδανική λύση για τα προβλήματα του τόπου δίνοντας μάλιστα και μια μακροχρόνια προοπτική ευημερίας και ανάπτυξης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι στα Δημοτικά Συμβούλια μια μόνο πρόταση εκφράζει την άποψη της πλειοψηφίας και αρχίζει ο εποικοδομητικός διάλογος συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης (αυτά τα πράγματα, δεν ισχύουν στη δική μας περίπτωση).

Τώρα αναμεταξύ μας μετά από όλα αυτά, είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι ο Δήμαρχος είναι ΗΓΕΤΗΣ (και με κεφαλαία παρακαλώ);

Ηγέτης δεν γίνεται κάποιος που απαντά σε όλα τα τηλεφωνήματα, που δέχεται 5-6 άτομα μαζί, προκειμένου να δεχτεί όλους όσους είναι έξω από την πόρτα του και που στις ονομαστικές εορτές τηλεφωνεί στους πάντες ( και όταν λέμε στους πάντες εννοούμε στους πάντες, πάνω και κάτω- ο νοών νοείτω) για χρόνια πολλά.

ΗΓΕΤΗΣ είναι αυτός που είναι ένα με την ομάδα του, λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές απόψεις των ατόμων που συνεργάζεται, διακρίνει τα θετικά στοιχεία και παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι των λίγων «εκλεχτών». Επίσης καταφέρνει να κρατάει ενωμένη την ομάδα του και ...
δεν αφήνει λίγους μήνες πριν τις εκλογές να γράφονται σχόλια για αποκολλήσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και συμφωνίες με πολιτικούς αντιπάλους!

Ηγέτης είναι αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και δεν προσπαθεί με λάσπη να ξελασπώσει! Έχει επιχειρήματα για όλα και για όλους και μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει ελπίδα σε όλους όσους τον εμπιστεύτηκαν.

Ο ΗΓΕΤΗΣ δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση και προβολή. Οι πράξεις του μιλάνε από μόνες τους!

Γεώργιος Μολφέτας