Μούχλα: 10 συμβουλές για να απαλλαγείτε επιτέλους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 09:42

Μούχλα: 10 συμβουλές για να απαλλαγείτε επιτέλους

Η μούχλα δεν είναι μόνο επιβλαβΜούχλα είναι η κοινή ονομασία για πολλoύς και διαφορετικούς μύκητες, που αναπτύσσονται σε οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε αποσύνθεση και έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Από τον ορισμό και μόνο δεν ακούγεται καλό. Στην πράξη, τι συμβαίνει;ής για την υγεία αλλά και για την τσέπη σας. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία και οι κλειστοί χώροι (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες), είναι παράδεισος για τη μούχλα και εφιάλτης για το σπίτι. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τη μούχλα μια για πάντα.

1. Βγάλτε τα παπούτσια σας

Η μούχλα δεν εμφανίζεται μόνο στις γωνίες των υγρών χώρων του σπιτιού, αλλά μπορεί να «ταξιδέψει» και στις σόλες των παπουτσιών σας. Οι περισσότεροι, παρόλο που σκουπίζετε στο χαλάκι της εισόδου τα πόδια σας, όταν μπαίνετε στο σπίτι, δυστυχώς δεν το κάνετε εξονυχιστικά, επιτρέποντας στη μούχλα να εισέλθει. Μία καλή λύση για να μην αφήσετε τη μούχλα να κάνει «αρμένικη βίζιτα» είναι να βγάζετε τα παπούτσια μας μόλις μπαίνετε σπίτι, απαγορεύοντας στην ουσία στη μούχλα να εισχωρήσει στα ενδότερα.

2. Προσοχή στον εξαερισμό

Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να αφήνετε τον εξαερισμό του μπάνιου σας να λειτουργεί για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το ντους σας. Η υγρασία που προκαλείται, όταν πλένεστε είναι ιδανική «τροφή» για τη μούχλα. Καλό επίσης θα ήταν να λειτουργεί ο εξαερισμός και όση ώρα κάνετε ντους.

3. Σκουπίστε 2 φορές την εβδομάδα

Η μούχλα είναι «ύπουλη» και βρίσκει αρκετές κρυψώνες στο σπίτι. Πίσω από το ψυγείο, από τα καλοριφέρ, το πλυντήριο και άλλα απόμερα μέρη είναι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξή της. Σκουπίζοντας συχνά, δύο φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση, μειώνετε τις πιθανότητες για τη μούχλα να εξελιχθεί και να «κατοικοεδρεύσει» στο σπίτι.

4. Ελέγξτε την υγρασία στο χώρο σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε και κυρίως να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.

5. Ποτίστε με φειδώ

Αν έχετε αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε με το πότισμα. Ποτίστε τα φυτά σας με όσο νερό χρειάζεται και μην κάνετε υπερβολές, οι οποίες, όχι μόνο δε βοηθούν τα φυτά σας, αλλά ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας.

6. Τι συμβαίνει στο υπόγειο;

Τα υπόγεια είναι οι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξη της μούχλας. Η υγρασία του χώρου, η έλλειψη ήλιου και το γεγονός ότι είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες. Ελέγξτε το υπόγειό σας και φροντίστε να το καθαρίσετε, να το στεγανοποιήσετε και να το απαλλάξετε από την υγρασία.

7. Η σημασία του καθαρού αέρα

Θα έχετε προσέξει ότι ο αέρας μετά από μία καταιγίδα είναι πιο καθαρός. Αυτή είναι μια διαδικασία ιονισμού, που τα σπίτια συνήθως δεν «αντιμετωπίζουν», αλλά είναι πολύ χρήσιμη στην απομάκρυνση της μούχλας και άλλων μολυσματικών ουσιών, που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέετε. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά που ισχυρίζονται ότι κάνουν καλή δουλειά, αλλά καλύτερα να επιλέξετε εκείνο το μηχάνημα που είναι σωστό για τον δικό σας χώρο και την τσέπη σας. Θυμηθείτε ότι χρειάζετε ένα μηχάνημα που να καθαρίζει τον αέρα σε όλο το σπίτι, όχι μόνο στο δωμάτιο, που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει μούχλα. Επίσης, μη ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα καθημερινά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού.

8. Καθαρίστε τις υδρορροές

Κρατήστε τις υδρορροές του σπιτιού σας καθαρές και μην επαναπαύεστε στο γεγονός, ότι έχετε τοποθετήσει ειδικές μονώσεις, που εμποδίζουν τη μούχλα. Οι ειδικές αυτές μονώσεις βοηθούν βέβαια στην απόφραξη της μούχλας αλλά ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί 100%. Καλό θα ήταν, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο να ρίχνετε μια ματιά στις υδρορροές σας και να αλλάζετε το μονωτικό υλικό, εάν χρειάζεται.

9. Η χλωρίνη δε «σκοτώνει» τη μούχλα

Η κοινή πεποίθηση, ότι εάν καθαρίσετε με χλωρίνη τα σημεία που έχει εμφανιστεί η μούχλα, νικήσατε τον …εχθρό είναι τελείως λανθασμένη. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που η χλωρίνη δε μπορεί να εξοντώσει τη μούχλα.

Πρώτον, η χλωρίνη δεν έρχεται σε επαφή με τη μούχλα για τόση μεγάλη χρονική διάρκεια, ώστε να την εξαφανίσει, με αποτέλεσμα έστω και αν νομίζετε ότι έχει φύγει, να επιστρέφει δυναμικά, και δεύτερον, ως υλικό (η χλωρίνη) είναι αρκετά διαβρωτική για τις επιφάνειες του σπιτιού και επιβλαβής για την υγεία σας.

Για αυτό και δεν πρέπει να έρχεστε σε άμεση επαφή (με γυμνά χέρια) με τα προϊόντα χλωρίνης, ούτε να καθαρίζετε για πολλή ώρα, εισπνέοντας την. Εναλλακτικά, μπορείτε για μια μικρή περιοχή, όπως το ντους, να χρησιμοποιήσετε ξύδι και ήπια καθαριστικά υγρά.

Bonus: Αν δείτε οποιοδήποτε σημάδι μούχλας στο σπίτι (στους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου ή σε κάποια γωνία ενός τοίχου) αφαιρέστε την αμέσως, χρησιμοποιώντας ειδικά σπρέι κατά της μούχλας. Έπειτα καθαρίστε και στεγνώστε το σημείο με προσοχή, αφαιρώντας όλη την υγρασία.