Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 15:14

Η τρίτη Δευτέρα κάθε έτους είναι η λεγόμενη... Blue Monday

Η τρίτη Δευτέρα κάθε έτους είναι η λεγόμενη... Blue Monday

Ας δούμε τη θετική πλευρά: μέρα είναι, θα περάσει! Γιατί η 21η του Γενάρη είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Σύμφωνα με το Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ και τους υπολογισμούς του, η τρίτη Δευτέρα κάθε έτους είναι η πλέον καταθλιπτική του χρόνου. Εξ ου και έχει ονομαστεί "Blue Monday" (Μπλε Δευτέρα).

Ο Βρετανός ψυχολόγος στηρίζει τη θέση του με αρκετά βάσιμα επιχειρήματα: είναι η μέρα που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε τη... λυπητερή των Χριστουγέννων, η ευφορία των εορτών έχει περάσει και συνειδητοποιούμε ότι δεν θα γίνουν μάλλον πράξη οι αποφάσεις που πήραμε για το νέο έτος ενώ και ο καιρός δεν είναι σύμμαχος μας -είναι συνήθως μουντός.

Μάλιστα, ο Αρνάλ έχει από το 2005 αναπτύξει μια εξίσωση (που φαίνεται παρακάτω) για τον υπολογισμό της πιο καταθλιπτικής ημέρας, όπου W είναι ο καιρός, D τα χρέη, T το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, Q το χρονικό διάστημα από τη μη υλοποίηση των αποφάσεων για το νέο έτος, Μ τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων, Na η ανάγκη για δράση και d το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τον επόμενο μισθό.


Βεβαίως, η παραπάνω εξίσωση έχει αμφισβητηθεί ευρέως καθώς δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της διαφημιστικής καμπάνιας ενός ταξιδιωτικού γραφείου.

Και ο ίδιος ο δημιουργός της, παραδέχεται ότι ο υπολογισμός της «μπλε Δευτέρας» κάθε χρόνο δεν βοηθάει ιδιαίτερα κανέναν. "Είμαι ικανοποιημένος για τον αντίκτυπο που έχει (ο υπολογισμός) εφόσον κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για την κατάθλιψη και τα συναισθήματά τους. Επίσης, ενθαρρύνω τον κόσμο να αντικρούσει την όλη ιδέα της ύπαρξης της "πιο καταθλιπτικής ημέρας" και να χρησιμοποιήσει την ημέρα αυτή ως εφαλτήριο για ό,τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή του...", έχει δηλώσει ο Αρνάλ στην εφημερίδα Telegraph.

Αλήθεια ή όχι... η Blue Monday πάντως κυριαρχεί στα social media! Μια σχετική αναζήτηση, θα σας πείσει...

Πηγή: news.gr