Ποιοί πίνουν και τρώνε περισσότερο στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 08:03

Ποιοί πίνουν και τρώνε περισσότερο στην Ευρώπη

Πολλοί αναρωτιούνται πώς οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν, όπως ισχυρίζεται και το ομώνυμο βιβλίο "French Women Don't Get Fat" του Mireille Guiliano. Κάποιες όμως παχαίνουν... Το 13,4 των γυναικών στη Γαλλία είναι παχύσαρκες. Πρόκειται για ένα αριθμό που έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αλήθεια ότι συνολικά οι Ευρωπαίοι είναι δικαίως υγιείς. Το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον έξι χρόνια μεταξύ του 1980 και του 2010, σε 75 χρόνια για τους άνδρες και 82 για τις γυναίκες.

Όμως μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από για τον ΟΟΣΑ έδειξε ότι παθήσεις όπως ο διαβήτης και το άσθμα έχει επίσης αυξηθεί – μερικώς λόγω της καλύτερης διάγνωσης αλλά και εξαιτίας άλλων αιτιών όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά.

Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ αν και η κοινή πεποίθηση λέει ότι οι Γάλλοι πίνουν κρασί όλη μέρα και ότι οι Σκανδιναβοί βγάζουν τους χειμώνες με τη βοήθεια κάποιου οινοπνευματώδους, το Λουξεμβούργο έρχεται τελικά πρώτο στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις χώρες όπου καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ.

Συγκεκριμένα βάσει της έρευνας οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου καταναλώνουν περίπου 15,3 λίτρα αλκοόλ ετησίως έκαστος, ποσοστό ενισχυμένο κατά 12% συγκριτικά με το 1980.

Αυτή την αύξηση ο ΟΟΣΑ την αποδίδει στο γεγονός ότι στη χώρα αυτή η φορολόγηση των οινοπνευματωδών είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο.

Μεταξύ των ενηλίκων που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ ακολουθούν η Λετονία με ποσοστό 13,2, η Ρουμανία με 12, 7, η Αυστρία με 12,2 και η Γαλλία με 12. Οι Έλληνες εμφανίζουν από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά πανευρωπαϊκά καταναλώνοντας 8,2 λίτρα, την ώρα που ο μέσος όρος στις 27 χώρες είναι 10.7 λίτρα ανά άτομο.

Όσον αφορά στην παχυσαρκία ο ρυθμός έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 17% και καθιστώντάς το μείζον πρόβλημα υγείας.

Οι Ούγγροι είναι οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη σε ποσοστό 28,5%, και ακολουθούν οι Βρετανοί με 26,1%.

Στο Λουξεμβούργο εκτός του ότι πίνουν αρκετά τρώνε κιόλας το ίδιο. Εμφανίζουν 22,5% ποσοστό παχυσαρκίας. Μεταξύ των χωρών με υψηλά ποσοστά είναι ακόμα η Μάλτα με 22,9%, η Τσεχία με 21% αλλά και η Ελλάδα με 17,3% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16,6%.

Πηγή: 24h.gr




00 inkefalonia general ad 300X250