Το κρέας από αέρα κάνει όλους τους vegeterians να πανηγυρίζουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 13:58

Το κρέας από αέρα κάνει όλους τους vegeterians να πανηγυρίζουν

Το πρώτο 100% φυτικό κρέας είναι πλέον γεγονός. Θα το δοκίμαζες;

H Air Protein, μια νέα startup από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει το πρώτο 100% φυτικό κρέας από αέρα, κάνοντας τους vegeterians αυτού του κόσμου να την χειροκροτήσουν. Η διαδικασία που ακολουθεί, περιλαμβάνει τη διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα σε μικροοργανισμούς που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη. Ουσιαστικά, λοιπόν, μιλάμε για ένα κρέας από αέρα!

Στην ιστοσελίδα της, η Air Protein αναφέρει ότι έμπνευσή γι' αυτό το σίγουρα καινοτόμο project αποτέλεσαν οι ανακαλύψεις της NASA τη δεκαετίας του 1960: "Αυτοί οι φυσικοί μονοκύτταροι οργανισμοί ενεργούν σαν τα φυτά για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε τροφή. Αν αυτά μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε θρεπτικά συστατικά, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς;", αναρωτιούνται οι δημιουργοί της και δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται σαν απόσπασμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποτελούν πραγματικότητα. Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθεί η Air Protein, τα μικρόβια βρίσκονται σε ένα κλειστό περιβάλλον με νερό και σταθερή θερμοκρασία, καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, αυτά τα μικρόβια συγκρατούν το υδρογόνο και αναπαράγονται.

meat

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία είναι η συνεχής αύξηση της ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση της παραγωγής και τη χρήση περίεργων χημικών ουσιών και άλλων συστατικών, που μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Μια λύση φυσικά μπορεί να είναι αυτή που προτείνει η Air Protein. Η συλλογή 'αποβλήτων' για ανακύκλωση και δημιουργία τροφίμων είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί το οικοσύστημα.

Η Air Protein δεν είναι η μόνη εταιρεία που μετατρέπει τα μικρόβια του αέρα σε κρέας. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που προσπαθούν να μετατρέψουν τα μικρόβια σε πραγματικά μόρια ζωικών πρωτεϊνών. Όπως αναφέρει η San Francisco Chronicle, "Το NovoNutrients είναι μια ακόμη startup χρησιμοποιεί μια ειδική διαδικασία ζύμωσης, παίρνοντας μικρόβια, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να ταΐσει για ψάρια". Αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο μιας και απαιτείται μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων κάθε χρόνο, η οποία δίνεται ως τροφή σε ζώα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι εναλλακτικές λύσεις χορτοφαγικού κρέατος απαιτούν πολύ μικρότερο όγκο φυτικής ύλης για να δημιουργήσουν την ίδια ποσότητα τροφής, σε σύγκριση με το κρέας ζώων. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι όλοι θα γίνουν vegeterians και θα τρέφονται με κρέας από αέρα ή θα πίνουν ποτά από αέρα στο σύντομο μέλλον. Είναι όμως ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ