Την Κυριακή πείτε «χρόνια πολλά» στον μπαμπά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 12:40

Την Κυριακή πείτε «χρόνια πολλά» στον μπαμπά

Μια γιορτή για την πατρότητα που κάποιες φορές περνά σε δεύτερη μοίρα

 Την Κυριακή 16 του μηνός γιορτάζουν οι μπαμπάδες που πολλές φορές αισθάνονται αδικημένοι.

Στις 16 του μηνός οι μπαμπάδες έχουν την τιμητική τους και γιορτάζουν.

Όπως και η γιορτή της μητέρας, η γιορτή του πατέρα όμως δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Ο μεγάλος ποιητής της Αγγλίας, Ουίλιαμ Σαίξπηρ φέρεται να είχε πει: «Ένας σοφός πατέρας γνωρίζει το παιδί του» 

Ο συνεργάτης της Γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί», Ψυχολόγος, Δρ.-Ψυχοθεραπευτής, Λευτέρης Πετρόπουλος, υποστηρίζει ότι ο ρόλος του πατέρα δεν είναι δεδομένος.

«Η γέννηση ενός παιδιού σε μια οικογένεια ανατρέπει απότομα τις ισορροπίες στο ζευγάρι και θέτει μια μεγάλη πρόκληση σε μητέρα και πατέρα να βρουν τον ρόλο τους, να διαμορφώσει ο καθένας τη νέα του ταυτότητα και να προσαρμοστούν στην ευθύνη και την επιθυμία τους να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Ενώ, από την μια πλευρά, ο βιολογικός ρόλος της μητέρας κατά την κύηση και τον θηλασμό δημιουργεί έναν ισχυρό σωματικό και ψυχικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, έναν δεσμό τόσο ριζωμένο στην φύση και τις κοινωνικές παραδόσεις, από την άλλη, η θέση και ο ρόλος του πατέρα δεν είναι αυτονόητος ή δεδομένος» αναφέρει ο ειδικός του «Μαζί για το παιδί».