Το έθιμο του Πασχαλινού αυγού και της λαμπροκουλούρας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 09:41

Το έθιμο του Πασχαλινού αυγού και της λαμπροκουλούρας

Το Πασχαλινό αυγό

Ένα από τα παμπάλαια έθιμα που σχετίζεται με τον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα. Έλκει την καταγωγή του από τη Μεσοποταμία και τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής. Από εκεί πέρασε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Το Πασχαλινό αυγό έχει χρώμα κόκκινο και συμβολίζει το αίμα, που έχυσε ο Χριστός πάνω στο Σταυρό.

Το αυγό στη λαογραφία χαρακτηρίζεται ως σύμβολο της γέννησης της ζωής και της δημιουργίας. Επιπροσθέτως, του έχει αποδοθεί μαγική δύναμη (το κόκκινο είναι το χρώμα της μαγείας), ενώ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλη τη γη. Η Εκκλησία υιοθέτησε τις προχριστιανικές δεισιδαιμονίες, αλλά τους έδωσε τελείως διαφορετικό νόημα.

Τα κόκκινα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη από την κυρά του σπιτιού και αρχίζουν καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα, αφού προηγηθεί η «ιεροτελεστία» του τσουγκρίσματος στο πασχαλινό τραπέζι. Όποιος έχει το ισχυρότερο αυγό και βγει ανέπαφος από τη δοκιμασία, θεωρείται ότι έχει την τύχη μαζί του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα σοκολατένια αυγά, που προσφέρονται ως δώρα στα μικρά παιδιά και τείνουν να αποκτήσουν εθιμική διάσταση. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Αγγλία το 1873 από τον ζαχαροπλάστη Τζόζεφ Φράι και με την πάροδο του χρόνου κατέκτησαν τις αγορές του χριστιανικού κόσμου.

Η Λαμπροκουλούρα 

Είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, με ένα ή περισσότερα κόκκινα αυγά στο πάνω μέρος τους. Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι και το τσουρέκι με αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, ενώ συχνά επαλείφεται με φυτικό κρόκο, διαλυμένο μέσα στο περιεχόμενο αυγού.

Η Λαμπροκουλούρα επιβίωσε παλαιότατου εθίμου. Έγινε στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Όπως και τα κόκκινα αυγά, η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο σε κάποιες περιοχές, οι νοικοκυρές πλάθουν και ψήνουν με ξεχωριστή φροντίδα τις λαμπροκουλούρες, όχι μόνο για το δικό τους σπίτι, άλλα και για να τις στείλουν ως δώρο σε συγγενείς τους.

Η λαμπροκουλούρα μαζί με την πασχαλινή λαμπάδα και τα κόκκινα αβγά είναι ένα από τα καθιερωμένα δώρα, που οι νονοί προσφέρουν στους αναδεξιμιούς και τις αναδεξιμιές τους. Παλαιότερα, λαμπροκουλούρα έστελναν και οι αρραβωνιαστικοί στις αρραβωνιαστικές τους το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου.

Σε ορισμένα χωριά οι πιστοί εξακολουθούν να παίρνουν μαζί τους τη λαμπροκουλούρα στη λειτουργία της Ανάστασης και την κόβουν μόλις ο παπάς ψάλει το «Χριστός Ανέστη».

sansimera.gr




00 inkefalonia general ad 300X250