Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα από την Σία Λαδά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 19:49

Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα από την Σία Λαδά

Συνταγή

Μια πίτα πεντανόστιμη, ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Κεφαλονιάς μαζί με την κρεατόπιτα!

Υλικά

1 φύλλο μπακαλιάρο αλμυρό ή φιλέτο κατεψυγμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, 1 πορτοκαλόφλουδα
½ φλιτζάνι λάδι, 3 ντομάτες, 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμυδάκι, κανέλα, αλάτι, πιπέρι
μάραθο, μαϊντανό, σάψιχο ( ντόπιο αρωματικό βότανο ή κοινώς μαντζουράνα)

 

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι, 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, λίγο αλατάκι

 

Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες ( αν είναι κατεψυγμένος φυσικά δεν μπαίνουμε στην διαδικασία αυτή γιατί είναι έτοιμος).

Τον κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματάμε για 3’ ,πιάνουμε ένα ένα κομμάτι αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα που τυχόν βρούμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι μας με το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια σοτάρουμε τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο.

Αλατοπιπερόνουμε, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, την πορτοκαλόφλουδα, λίγη κανέλα, μαϊντανό,το σάψιχο και τον μάραθο ψιλοκομμένα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Ετοιμάζουμε το φύλλο μας, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μας, το αλεύρι, το λάδι το χλιαρό νερό με το ξύδι και το αλατάκι κάνοντας μία μαλακιά ζύμη.

Χωρίζουμε στα δυο το ζυμάρι μας και παίρνοντας το ένα μέρος ανοίγουμε το πρώτο φύλλο μας για την βάση του ταψιού μας, έχουμε λαδώσει το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο μας, στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας αφού την έχουμε αποσύρει από την φωτιά το ρύζι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την γέμιση μας πάνω στο φύλλο στο ταψί μας, σκεπάζουμε την πίτα μας και με το δεύτερο φύλλο, πιάνουμε και γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν γύρω γύρω στο ταψί μας, χαράζουμε την πίτα μας, αλείφουμε με λάδι, νεράκι καθώς και λίγο σουσαμάκι ( το χρησιμοποιώ πάντα στις πίτες μου).

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για μια ωρίτσα περίπου, μόλις ροδοκοκκινίσει η πίτα μας είναι έτοιμη.

Καλή απόλαυση φίλοι μου!

111111