Έξι αλήθειες για το φυστικοβούτυρο και τη διατροφική του αξία

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 12:44

Έξι αλήθειες για το φυστικοβούτυρο και τη διατροφική του αξία

Το φυστικοβούτυρο, ιδιαίτερα αγαπημένο προϊόν στην Αμερική, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στην Ελλάδα. Σίγουρα θα έχετε δει στο You Tube βιντεάκια με τόσο νόστιμα και κυρίως τόσο εύκολα γλυκά, τα οποία έχουν ως βάση το φυστικοβούτυρο. Παρά την ονομασία του στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με βούτυρο. Πρόκειται στην ουσία για πολτό αλεσμένων φυστικιών. Όπως προανέφερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, ως άλειμμα για το ψωμί ή ακόμη και σε σάλτσες στη μαγειρική.

Παρακάτω θα δούμε 6 αλήθειες για τη διατροφική αξία του φυστικοβούτυρου που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Φυστικοβούτυρο και διατροφή:

1. Περιέχει καλά λιπαρά

Το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλά είδη καλών λιπαρών. Είναι γεμάτο δηλαδή φυτικά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καλά λιπαρά είναι αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, καθώς κάποια δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί ευεργετούν μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

2. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά. Το φυστικοβούτυρο περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Αν συνδυάσουμε φυστικοβούτυρο με άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο, τότε έχουμε το ιδανικό γεύμα.

3. Μας χορταίνει, άρα βοηθά στο αδυνάτισμα

Ας μη μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το φυστικοβούτυρο βοηθά να χάσουμε κιλά! Μπορεί να περιέχει πολλές θερμίδες, ωστόσο μας κρατά χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Άρα μια κουταλιά φυστικοβούτυρο την ημέρα περιορίζει την όρεξη και νικάει τις λιγούρες, βοηθώντας έτσι στο αδυνάτισμα.

4. Προστατεύει την καρδιά

Το φυστικοβούτυρο είναι από τα τρόφιμα τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά, το φυστικοβούτυρο έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.

5. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Τα φυστίκια, όπως και ο πολτός τους, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της απότομης ανόδου του σακχάρου στο αίμα και γι’ αυτό αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

6. Κάνει καλό στην υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας

Τα φυστίκια περιέχουν βιοτίνη, μια βιταμίνη Β απαραίτητη για την καλή υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Ακόμη περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία θρέφει το δέρμα και το προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV.

makelife.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ